FacebookTwitterLinkedIn

Aceștia au ținut să precizeze că, mai mult ca niciodată, în ultimele 14 luni există multe anunțuri și interviuri pentru locuri de muncă în HoReCa pentru care nu se prezintă niciun candidat. Un exemplu în acest sens este job-ul de manager de locație pentru care se oferă un salariu de 5.000 lei net. Cu toate acestea, nu s-a prezentat niciun candidat la interviu. Același lucru se întâmplă și pentru pozițiile de ospătar și bucătar, care nu mai sunt la fel de căutate de specialiști din cauza instabilității legislative.

Conform ultimului raport realizat în ceea ce privește această piață, pe parcursul anului 2020, numărul de angajați din industria hotelurilor și a restaurantelor s-a redus de la 186.000 la 150.000, practic vorbim despre o scădere de 19%.

Referitor la nivelul cumulat al pierderilor nete din HoReCa, acesta a crescut cu 220% în 2020 până la 2,3 miliarde de lei, față de 710 milioane lei în 2019, potrivit datelor disponibile la Ministerul Finanțelor.

Totodată, profitul net înregistrat de firmele din industria HoReCa aflate pe plus a scăzut cu 46,5% până la 2,49 miliarde de lei în 2020, în raport cu 4,65 miliarde lei în 2019, relevă datele publice.

„În ultimul an am așteptat de la administrațiile centrale și locale ajutoare financiare eficiente – așa cum s-a întâmplat în multe din țările europene – și măsuri cu o direcție clară în așa fel încât să putem să estimăm pașii pe care urmează să îi facem. Nici una din aceste așteptări nu a fost îndeplinită. Ajutoarele financiare au fost inconstante și târzii, planul concret de relaxare nu există. Predictibilitatea a lipsit cu desăvârșire, lipsindu-ne de cea mai importantă piesă de care ai nevoie în afaceri: minima stabilitate”, a declarat Corina Macri, președintele Federaţiei Patronale a Industriei Ospitalităţii (FIO).

În acest context, Federația Patronatelor din Industria Ospitalității propune un dialog social constant, devenind parteneri de discuție cu toți cei interesați în reclădirea industriei, investiții resurse umane, financiare și logistice pentru a pune pe masa decidenților locali și centrali cele mai bune soluții, prin organizarea la Cluj, pe 28-29 iunie, a Summit-ului Industriei Ospitalității.