FacebookTwitterLinkedIn

Pentru 2015, reprezentanții industriei estimează o creștere de 14% a veniturilor companiilor românești de software și servicii IT, iar rata de creștere anuală medie estimată pentru următorii 3 ani este de 11%.

Din totalul veniturilor, aproximativ 65% au provenit în 2014 din exporturi, în creștere față de anul anterior când ponderea exporturilor în veniturile din software și servicii ale companiilor românești era de 60%.

„Industria de software și servicii este una dintre cele mai performante pe care România le are în prezent, dată fiind rata de creștere de 4 ori mai mare decât cea estimată pentru întreaga economie. În 2014, industria IT&C a înregistrat cea mai mare pondere în PIB de până acum – 6%, din care 2,5% este generat de software și servicii. Studiul efectuat de către partenerii de la PAC ne arată că tendințele de creștere, mai ales la export, sunt solide și nu sunt bazate pe oportunități trecătoare”, explică Teodor Blidăruș, Vicepreședinte ANIS.

Veniturile realizate de companiile românești în țară provin în proporție de 32% din proiecte derulate pentru administrația publică, 16% pentru clienți din industria producătoare, 14% pentru clienți din zona financiar-bancară, 9% pentru companii telecom și 8% pentru clienți din domeniul utilităților.

La export, veniturile provin de la clienți din industria producătoare în proporție de 40%, 17% de la clienți din domeniul serviciilor, 16% din zona financiar-bancară, 11% din retail și 5% din asigurări.

„Industria de software și servicii informatice din România are astăzi o singură barieră foarte solidă care o împiedică să crească în continuare cu peste 15-20% pe an: numărul și gradul de pregătire a specialiștilor. România se află astăzi în fața unei șanse uriașe de a deveni un motor regional pentru servicii IT și produse software, cu condiția ca sistemul de educație să evolueze rapid, iar facilitățile fiscale să ajute la crearea de valoare adăugată”, explică Eugen Schwab, Vice-President Romania & CEE în cadrul Pierre Audoin Consultants (PAC).

„Potențialul teoretic al industriei de software și servicii informatice este de peste 6 miliarde de euro până în 2020, însă acest nivel nu se va atinge într-un mod haotic, ci doar într-un cadru extrem de organizat, de la nivel de sistem educațional, curriculum, facilități fiscale, fonduri europene folosite corect și atragere de investiții masive”, mai spune Eugen Schwab.

Studiul „Romanian Software and IT Services Industry” este un proiect ANIS realizat de către Pierre Audoin Consultants (PAC), în perioada februarie-iunie 2015, și se află la a doua ediție. Prima ediție a studiului a fost publicată în noiembrie 2013.