Cautare
, Contributor

Travel |
|

Industria balneo și SPA a României este pe cale să intre în colaps

Anul trecut, 2,27 milioane de turiști au cheltuit peste 367,5 milioane de euro în stațiunile balneare din România. Anul acesta, însă, din luna martie, odată cu instaurarea stării de urgență cauzată de pandemia de COVID -10, totul s-a oprit. România continuă să fie singură țară din Europa ale cărei restricții impuse industriei balneare nu au fost ridicate în totalitate.
 aboneaza-te
Lacul Ursu

În 2020, numărul turiștilor care și-au făcut totuși curaj să vină la Tușnad, Vatra Dornei, Băile Govora, Sovata, Băile Herculane, Călimănești sau Techirighiol a fost mai mic cu 60% decât anul trecut. În aceste condiții, stațiunile balneare, cei peste 25.000 de angajați din balneologie și SPA, dar și peste 60% din companiile cu profil balneo și SPA riscă falimentul până la finalul anului 2020.
În acest moment, România, țara cu cele mai bogate resurse balneare din Europa, rămâne închisă, fără a putea să folosească resursele naturale, iar hotelurile din stațiunile balneare continuă să fie goale din cauza restricțiilor impuse din luna martie. Patronatele din domeniu se pregătesc să închidă porțile stațiunilor și să trimită acasă mai mult de 50% din specialiștii din domeniu, dacă măsurile de redeschidere nu vor fi adoptate foarte curând.
„Este un moment foarte greu pentru antreprenorii și investitorii din întreaga țară. Trebuie înțeles urgent că până la sfârșitul anului riscăm să nu mai avem această industrie în România. Investițiile sunt blocate, iar previziunile sunt absolut dramatice. Nu putem crede că suntem în postura de a ne cere dreptul să lucrăm, după ce am ridicat din praf și cenușă această industrie. Nu vrem să ne vedem colegii și familiile lor fără locuri de muncă și nici orașele balneare rămase fără singura lor sursă de venit. Suntem pregătiți să demarăm mișcări de protest dacă nu se vor lua măsuri urgente. Poate vom avea într-o zi oameni în conducere care să iubească această industrie”, a declarat în cadrul unei conferințe Nicu Rădulescu, Președintele Organizației Patronale a Turismului Balnear din România.
Terapiile pe bază de apă sunt cele mai semnificative mijloace de valorificare a resurselor naturale ale țării în scopuri medicale. Balneologia, terapiile în piscine medicale și de agrement sunt parte a facilităților ce ajută la prevenirea și ameliorarea afecțiunilor, întărind imunitatea, iar piscinele interioare sunt foarte căutate de turiști.
În așteptarea unei reacții din partea autorităților România pierde venituri de aproximativ 1 milion de euro pe zi generate de sectorul balneo și SPA.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii