
În 2019, peste 2,27 milioane de turiști au cheltuit peste 367,5 milioane de euro în stațiunile balneare din România. În 2020, din martie, odată cu instaurarea stării de urgență cauzată de pandemia de COVID -10, totul s-a oprit. Astăzi, după 6 luni, România continuă să fie singură țară din Europa ale cărei restricții aferente industriei balneare și spa nu au fost ridicate în totalitate.
În 2020, numărul turiștilor care și-au petrecut concediul în stațiunile Tușnad, Vatra Dornei, Băile Govora, Sovata, Băile Herculane, Calimanești, Techirighiol a fost mai mic cu 60% decât anul trecut.
Specialiștii se așteaptă ca stațiunile balneare (cei peste 25.000 de angajați din balneologie și SPA), dar și peste 60% din companiile cu profil balneo și spa să intre în faliment până la finalul anului 2020.
În piața spa, în 2019 au fost peste 1,21 milioane de clienți, dintre care peste 1 milion au optat pentru relaxare la saune, piscine și 217.000 pentru tratamente spa de relaxare și prevenție, conform datelor cenralizate de despreSpa.ro.
România pierde aproximativ 1 milion de euro pe zi generate de industria balneo și SPA
România, țara cu cele mai bogate resurse balneare din Europa, rămâne închisă, fără a putea să folosească resursele naturale, iar hotelurile din stațiunile balneare rămân paralizate din cauza facilităților închise încă din luna martie. Acum industria se pregătește să închidă porțile stațiunilor și să trimită acasă mai mult de 50% specialiștii din domeniu, dacă măsurile de redeschidere nu vor fi adoptate foarte curând.
„Este un moment foarte greu pentru antreprenorii și investitorii din întreaga țară. Trebuie înțeles urgent că până la sfârșitul anului riscăm să nu mai avem această industrie în România. Investițiile sunt blocate iar previziunile sunt absolut dramatice. Nu putem crede că suntem în postura de a cere dreptul să lucrăm, după ce am ridicat din praf și cenușă această industrie. Nu vrem să ne vedem colegii și familiile lor fără locuri de muncă și nici orașele balneare fără singura lor sursă de venit. Suntem pregătiți să demarăm mișcări de protest dacă nu se vor lua măsuri urgente. Poate vom avea într-o zi oameni în conducere care să iubească această industrie,, a declarat în cadrul conferinței Nicu Rădulescu, Președintele OPTBR