FacebookTwitterLinkedIn

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut joi la 1,82%, de la 1,78%, cât a fost cotat miercuri, conform Băncii Naționale a României, scrie Mediafax.

Indicele ROBOR s-a oprit din creștere, după intervenția BNR, și a ajuns la 1,79%, aproape de nivelul de ieri

De asemenea, indicele la şase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, s-a majorat la 1,94%, de la 1,92%, cât a fost cotat pe 11 octombrie.

Isărescu, despre evoluția ROBOR: „Nu vindem iluzii populației. S-a ieșit din perioada dobânzilor foarte scăzute peste tot în lume”

Mai mult, indicele ROBOR la nouă luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a crescut la 2,00%, de la 1,94%, valoarea înregistrată miercuri.

Primele explicaţii ale Ministrului de Finanţe privind creşterea ROBOR

La începutul lunii septembrie, ROBOR la trei luni era cotat la 0,92%, iar la începutul acestui an la 0,87%.

După două săptămâni de creștere acelerată indicele ROBOR s-a stabilizat în cursul săptămânii trecute, după ce BNR a făcut o injecție de capital, printr-o operațiune repo, de 9,3 miliarde de lei.

Adrian Vasilescu (BNR): Se remarcă în această toamnă tendințe noi pe piața dobânzilor și a cursurilor valutare

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.