
Aceste scăderi, sau minore stabilizări, se fac în contextul în care Banca Națională a României a confirmat ieri, prin Guvernatorul Mugur Isărescu, că a făcut o injecție de capital în piață de 9,35 de miliarde de lei.
Indicele ROBOR cu scadenţă la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobândă variabilă, a coborât astăzi la 1,79%, de la 1,8%, marți, cel mai mare nivel din ultimii trei ani. De asemenea, ieri, acest indice a depăşit dobânda de politică monetară a BNR, care este de 1,75%.
ROBOR-ul la trei luni era de la 0,92%, la începutul lunii septembrie, și de la 0,87%, la începutul acestui an. În primele trei luni ale anului, acest indice a variat între 0,80% și 0,87%, iar nivelul de 0,90% l-a depășit în data de 18 august.
În ultimele zece zile, acest indice a crescut cu aproximativ 5%, de la o zi la alta. Aprecierea este importantă în condițiile în care, de obicei, nu evoluează cu mai mult de 1%, în plus sau în minus.
În plus, indicele ROBOR la șase luni, folosit în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, a ajuns miercuri la 1,87%, de la 1,89%, marți. Și acesta este în puternică urcare, faţă de 1,13%, la începutul lunii septembrie, și de 1,12%, la începutul acestui an.
Între sfârșitul lunii mai și începutul lunii august, ROBOR-ul la șase luni a variat între 1,01% și 1,05%, după care și-a început ascensiunea.
Guvernatorul a menționat, ieri, printre cauzele creșterii ROBOR lipsa de lichiditate, provocată de o colectare mai ridicată de taxe și impozite, decât era estimată, de creșterea inflației și de retragerile nerezidenților.
ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.