FacebookTwitterLinkedIn

Indicele ROBOR (Rata dobânzii la depozitele plasate) la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a ajuns la 1,71%, astăzi, în creștere cu 8,2%, față de nivelul de vineri, când a fost de 1,58%, potrivit Băncii Naționale a României (BNR).

Adrian Vasilescu (BNR): Se remarcă în această toamnă tendințe noi pe piața dobânzilor și a cursurilor valutare

Acest indice se află pe creștere accentuată de aproximativ o săptămână.

Creşterea accelerată a ROBOR se menţine: indicele la trei luni a ajuns la 1,58%. Dobânzile au crescut cu 75% faţă de luna trecută şi cu aproape 50% faţă de luni

De asemenea, indicele ROBOR la trei luni a crescut vineri la 1,58%, faţă de nivelul de 1,46%, înregistrat cu o zi înainte şi 1,11% înregistrat luni, 25 septembrie.

Economist-șef BCR: Creșterea ROBOR, cauzată de o diminuare temporară a lichidității și de efecte provenind din zona pieței valutare 

Indicele ROBOR la şase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, s-a majorat 1,78%, în creștere cu 5,3%, față de vineri. Vineri acesta a urcat de la 1,69%, de la 1,57%, cât a fost cotat pe 28 septembrie.

Suciu (BNR): Suntem într-o perioadă de reașezare a indicelui ROBOR

La începutul lunii septembrie, ROBOR la trei luni era cotat la 0,92%, iar la începutului acestui an la 0,87%. Astfel, creșterea acestui indice este cu 96,55%, față de începutul acestui an, și cu 85,86%, față de începutul lunii septembrie.

O nouă zi, o nouă creștere a ROBOR: Indicele ROBOR la trei luni a ajuns la 1,46%, maximul ultimilor trei ani 

Economiștii marilor băncii susțin că această situație este provocată de lipsa de lichiditate din piață, dar și de faptul că acești indici au fost prea mult timp la un nivel scăzut.