FacebookTwitterLinkedIn

“Inceputul anului 2017 a demonstrat continuarea performanțelor solide pe care le livrăm de ani de zile. Datorită eforturilor și alinierii complete a echipelor noastre din întreaga regiune, vom continua să construim o creștere durabilă”-a declarat Gilles Clavie, președinte și CEO al Orbis S.A.

În T1 2017, cifra de afaceri a Orbis a crescut cu +4,4 milioane EUR (+7,6%) pană la 62,0 milioane EUR. Veniturile mai mari, impreună cu monitorizarea costurilor, în ciuda presiunii enorme a salariilor, au avut ca rezultat o creștere cu 10,7% a EBITDAR fată de perioada comparativă a anului trecut. Indicatorul EBITDA a totalizat 8,9 milioane de euro în primul trimestru al anului 2017, reprezentând o creștere de 43,6% fată de aceeași perioadă a anului precedent, influențat pozitiv de tranzacțiile de de tip buyback ale hotelurilor. Suntem foarte mulțumiți de performanța T1 2017, insă trebuie să ținem cont de faptul că primul trimestru este în mod natural un sezon scăzut în domeniul ospitalitătii și reprezintă cea mai mică activitate trimestrială.

 La începutul anului 2017, în conformitate cu planul de gestionare a activelor, Orbis a finalizat o tranzacție de cumpărare a 5 hoteluri închiriate în Budapesta (în total 1.150 de camere), cu un impact în numerar de 64,1 milioane EUR. Acest pas ne permite gestionarea mai eficientă a hotelurilor și ameliorarea rentabilitătii totale a companiei. În T1 2017 am anunțat, de asemenea, o nouă tranzacție de cumpărare a Sofitel Budapest Chain Bridge (357 de camere), care urma să fie executată în T2 și apoi vandută și gestionată ulterior de Orbis. Ținând cont de strategia noastră de restructurare a portofoliului, în primul trimestru, am semnat, de asemenea, un acord de vânzare și de franciză pentru 2 hoteluri din Polonia: Mercure Karpacz și Mercure Jelenia Góra, cu scopul concentrării filialelor Orbis asupra capitalelor și a centrelor de afaceri cheie din regiune.

În ceea ce privește dezvoltarea, am semnat în T1 2017 două contracte de franciză pentru hoteluri noi: ibis Styles Varșovia (220 camere) și MGallery by Sofitel Tarcin Forrest Resort & Spa (64 de camere) care intră pe o piața nouă – Bosnia și Herțegovina. În afară de dezvoltarea ușoară a activelor, există și alte patru proiecte viitoare vizand hoteluri proprii: ibis Styles Warszawa (178 camere), ibis Styles Szczecin (148 camere) și ibis budget Gdańsk Posejdon (76 de camere). Aceste hoteluri se vor alătura portofoliului grupului în următorii ani.

Profitând de sezonul de iarnă, am efectuat mai multe renovări ale hotelurilor noastre strategice, și anume: MGallery by Sofitel Prague Old Town, ibis Budapest Heroes ‘Square, Mercure Budapest City Center, Mercure Budapest Buda, Novotel Krakow City West și Novotel Poznan Centre. Credem că noile interioare, susținute de o nouă cultură în cadrul hotelurilor, vor atrage oaspeții și vor aduce rezultate suplimentare pentru Grup.

Fiind o companie în creștere, concentrată pe randamentul total adus acționarilor, Orbis și-a focalizat eforturile pe consolidarea celor trei piloni: Performanță, Portofoliu și Echipă. Performanțele noastre operaționale sunt solide și prognozele sunt stabile, motiv pentru care a fost recomandată Comitetului de Supraveghere plata dividendelor la 0,4 EUR pe acțiune, pentru a împărti beneficiile cu investitorii care au încredere în noi, luând în considerare alocarea corespunzătoare între investiții pentru creștere și randament adus acționarilor”, a concluzionat Gilles Clavie.