Cautare
, Staff

Tech |
|

Index Savills: România se situează pe locul 6 în topul celor mai atractive țări din europa pentru investiții în centre de date

România se situează pe locul 6 în topul destinațiilor de pe piața centrelor de date din Europa, în timp ce țările nordice și Olanda ocupă primele locuri, potrivit noului index Savills-Data Centre Investment Index, care a analizat 20 de țări.
centre de date shutterstock_661113826

Numărul de centre de date se înmulțește pentru a se adapta la cererea în creștere de stocare a datelor. Prin urmare, necesitatea de a avea construcții locale de dimensiuni mai mici pentru a respecta legile privind datele și confidențialitatea este preconizată să genereze o creștere a activității investiţionale în întreaga Europă.

Majoritatea centrelor de date din lume se află în prezent în SUA, dar și în Marea Britanie, Germania, Franța și Olanda, însă distribuția geografică s-ar putea schimba în curând. Centrele de date nu mai trebuie să fie amplasate aproape de clienții lor, dar pot fi localizate în țări în care energia curată este abundentă și ieftină, atât timp cât conectivitatea este sigură și rapidă. Datele sunt mobile, iar companiile de servicii de date pot alege unde să-și plaseze operațiunile, pentru a-și reduce costurile de operare.

Având în vedere faptul că centrele de date necesită energie și apă, pentru a menține serverele reci (3-4% din energia globală este folosită de centrele de date), există o mare îngrijorare în ceea ce privește amprenta lor de carbon, similară industriei aeronautice. Prin urmare, există preocuparea de a utiliza tehnologii ecologice în centrele de date de mari dimensiuni, construite în principal de companii gigant, furnizoare de servicii de internet și tehnologii tip cloud precum Google, Facebook, Apple, Amazon și Rackspace.

În 2017, s-au investit 450 milioane euro în centrele de date din Europa, Marea Britanie reprezentând 41% din toate tranzacțiile derulate între 2007 și 2017, conform Savills, însă activitatea investițională începe să se intensifice și în Europa continentală, pe măsură ce investitorii devin mai familiarizați cu sectorul.

Potrivit Savills, datorită popularității din ce în ce mai mari a infrastructurilor bazate pe cloud, nevoia de centre hyperscale, de peste 50.000 metri pătrați, de stocare a datelor din Europa a crescut exponențial în ultimii cinci ani, iar Cisco estimează că traficul de date din centrele cu arhitecturi tip hyperscale va crește de cinci ori în următorii cinci ani.

Savills a identificat cele mai bune locații pentru investiții în centre de date în Europa, analizate prin prisma a 12 indicatori esențiali pentru dezvoltarea centrelor de date. România se situează pe locul 6 din cele 20 de țări supuse analizei, imediat după țările nordice. Acestea au ocupat patru din primele cinci locuri, având în vedere capacitatea lor de a furniza costuri reduse la energie, vremea rece caracteristică și acces nerestricționat la apă, în timp ce Olanda completează top cinci.

“România a înregistrat o dezvoltare accelerată din perspectiva industriei IT & C, susținută de intrarea pe piață a unor companii renumite (Amazon, Fitbit) și de extinderea jucătorilor mari existenți (Microsoft, HP). Din acest punct de vedere, creșterea investițiilor în centrele de date va fi doar o chestiune de timp și se vor îndrepta probabil spre București și hub-uri de IT precum Cluj, Timișoara și Iași “, a spus Codrin Matei, Managing Partner, Head of Capital Markets la Crosspoint.

Companiile chiriașe de centre de date încheie contracte de închiriere pe o perioadă de cel puțin 10 ani și există un număr din ce în ce mai mare de oferte de vânzare și leaseback.

“Centrele noi de date se concentrează din ce în ce mai mult în zonele suburbane sau rurale din țările care oferă cele mai bune oportunități în ceea ce privește mediul natural, securitatea, energia și conectivitatea, țările nordice fiind destinațiile preferate pentru construcții de mari dimensiuni. Dar există în continuare nevoia de centre mici și mijlocii, locale, pentru a atenua orice latență potențială și de asemenea, pentru a evita problemele juridice legate de suveranitatea datelor. Acest lucru înseamnă că țări precum Marea Britanie, Germania, Franța și Olanda vor continua să înregistreze  o cerere crescânda de stocare a datelor și corespunzător, a activității investiționale”, a spus Lydia Brissy, European research director la Savills.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii