Cautare
, Contributor

Strategic - Creative Planner la Friends/TBWA

Opinii |
|

A început școala. Din păcate, niciun elev nu are la el un tricou de schimb

Da, a început un nou an școlar și cei mici revin în locul în care sunt pregătiți pentru viață. Și nici anul acesta nu prea vor frecventa cea mai importantă materie: sportul.
Alexandru Pomana

Alexandru Pomana, strategic și creative planner la Friends/TBWA

În România, un copil din doi are probleme cu greutatea corporală. Și, când ne gândim la sport, suntem tentați să privim doar latura fizică, aceea că ne face copiii mai sănătoși. Este extrem de importană, chiar vitală, dar nu este nici pe departe singurul beneficiu.

Ora de sport îl învață pe copil ce este o echipă. Îl educă să-și ajute colegul în apărare sau să dea pasă în atac. Îl învață să-și asume responsabilități, să arunce la coș sau să tragă la poartă. Îl pune pe teren, având colegii pe margine, care îl văd și îl aplaudă. Practic, este pe o scenă, alta decât cea de la serbarea de final de an, acesta fiind un eveniment făcut mai degrabă pentru părinți decât pentru copii.

Tot la ora de sport se  învață ce este competiția. Și se educă. Uitați-vă astăzi la adulții care fac sport la nivel de amatori. Pe teren sunt goi, dezbrăcați, așa cum sunt ei în realitate. Se vede totul: dacă e un ofticos, e un antipatic și la birou. Daca te împinge în alergare, foarte probabil că asta face și pe proiecte la job. Cred cu tărie că îți dai seama de un om în funcție de cum reacționează pe un teren de joc, fie de  tenis, baschet sau fotbal.

Am ajuns să cerem copiilor noștri performanțe la nivel de zecimale. Am asistat acum câteva luni la discuția dintre o mamă care își certa copilul că luase 9,72 față de X care luase 9,78. Am ajuns să credem că diferența dintre acel opt și acel doi va face ca un copil să ajungă cel care tunde gazonul celuilalt.

Nota 9 la sport este coșmarul oricărui părinte de copil care are note bune. Este ceva de neconceput, ceva ce va frâna ascesiunea celui mic în viață.  Deci este nevoie de o scutire. Suntem o generație de scutiți la sport, așa cum zicea un domn mai deștept ca mine.

CITEȘTE O OPINIE A LUI ALEXANDRU POMANA DESPRE STAREA PRINTULUI!

Mă întreb cum ar fi dacă prima zi de scoală ar avea oră de sport. Și ce ar simți copiii din București dacă ar putea să alerge într-o zi pe Arena Națională. Cum ar fi ca un brand să obțină un mesaj video de la Messi, care să le spună ceva celor dintr clasa a-7-a. Ce ar învăța cei mici din săritura lui Fosbury, cariera lui Jordan sau speech-ul din „Any Given Sunday”. Doar că în acest timp sunt prea ocupați să învețe pe de rost tabelul lui Mendeleev, aplicând rime în coadă – și azi știu coloana doi, că BEhaie MăGarul CAre SaRe BARA.

Nu spun că sunt rele chimia, latina sau fizica, ci doar că putem echilibra lucrurile, asumându-ne riscul că cei mici vor ști mai puține zicale în latină când vor fi mari.

Haideți să ne gândim când am văzut ultima data un copil jucându-se cu o minge în spatele blocului! Este simplu: nu mai există acest loc.

A existat proiectul „400 săli de sport”. Am jucat baschet într-o astfel de sală și este o cutie de tablă, ca un vagon de muncitori, doar că mai mare. Vara, dacă intri în ea și te apleci ca să te închei la șireturi, ai transpirat tot.  I-aș pune pe cei care au făcut aceste săli să facă 5 ture de teren în acea sală. În fiecare zi. Culmea este că acesta este cel mai mare și cel mai bun proiect din ultimii ani.

Macro nu cred că mai putem face nimic. Dar la nivel de invidizi, cred că putem să mergem cu cel mic la un bazin. Pe un teren. Să îl alergăm. Să îi povestim noi lucruri, să îi explicăm de ce Federer este un domn și unul care simulează un fault este un hoț. Și apoi să îl alergăm din nou pe un teren.

Altfel, peste ani, la birou, piticii noștri ajunși mari vor avea cea mai proastă zi din viața lor atunci când  liftul nu va merge și vor fi nevoiți să urce două etaje pe scări, strânși la gât de cravata asortată cu cămașa. Ajunși în firmă, se vor așeza în scaunul ergonomic care le va da dureri de spate. Sună cunoscut?

CITEȘTE „CÂTEVA IDEI DE MILIOANE” DE ALEXANDRU POMANA!

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii