FacebookTwitterLinkedIn

În cadrul a celei de-a 68a ediții a Festivalului de la Cannes, dedicată femeilor și pusă sub asuspiciile actriţelor Ingrid Bergman (imaginea de pe afişul oficial din 2015) şi Catherine Deneuve, vreme de 12 zile vor rula pe marile ecrane cele mai bune producții noi, multe dintre acestea fiind în premieră mondială.

La cârma juriului stau cineaștii Joel și Ethan Coen, alături de personalitățile consacrate din această lume fascinantă a filmului, și anume: Rossy de Palma, Sophie Marceau, Sienna Miller, compozitoarea Rokia Traoré, cineaştii Guillermo del Toro, Xavier Dolan şi actorul Jake Gyllenhaal.

Actorul Lambert Wilson a deschis, pentru al doilea an consecutiv, ceremonia oficială a Festivalului de Film, miercuri seară, potrivit postului de televiziune Canal+ care a transmis în direct gala de deschidere și a fost urmărit de mai bine de 170 de milioane de telespectatori.

Prin două lung metraje care intră la categoria „Un certain regard” și un scurt metraj la „Semaine de la critique”, România va fi reprezentată de Corneliu Porumboiu și Radu Muntean care și-au făcut intrarea pe covorul roșu pentru proiecția de gală.

Printre vedetele prezente deja la Festival se numără actorii Lupita Nyong’o, Jake Gyllenhaal, Charlize Theron, Julianne Moore, Sienna Miller, Catherine Deneuve, Tom Hardy, Naomi Watts și Nicholas Hoult.

Cu acest prilej, casa elvețiană Chopard crează an de an două trofee Palm d’Or , în cazul în care se va oferi și un premiu ex-aequo, fiindcă de-a lungul timpului au existat două astfel de premii în 1979, în 1980 dar și în 2012 când Chopard a trebuit să mai realizeze un trofeu, fiind premiați atât regizorul Abdellatif Kechiche pentru filmul „La vie d’Adelle” cât și cele două actrițe principale din acest film.

De asemnea, un trofeu onorific este oferit doar în anumiți ani, iar acum, în 2015, Agnes Varda este prima regizoare care primește prestigiosul trofeu, anterior premiul a fost acordat lui Woody Allen în 2002, lui Clint Eastwood în 2009 și lui Bernardo Bertulucci în 2011, după cum informerază site-ul official al evenimentului.