Contractul de proiectare are o valoare de 612.000 de lei şi a fost câştigat de asocierea formată din Institutul Naţional al Patrimoniului (INP), SC Profesional Construct Proiectare SRL Bucureşti şi Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” Bucureşti, informează Agerpres.
„Este un proiect important pentru judeţul Hunedoara, ne bucurăm că am reuşit să atragem această finanţare pentru Sarmizegetusa Regia, unul dintre cele mai spectaculoase şi valoroase situri dacice de la noi din ţară. Avem încredere că partenerul nostru, Institutul Naţional al Patrimoniului şi asociaţii săi, va elabora un proiect tehnic menit să salveze o componentă importantă a monumentului UNESCO şi să revitalizeze întreg ansamblul de vestigii”, a declarat preşedintele CJ Hunedoara, Laurenţiu Nistor.
Principalele activităţi vizate de proiect constau în restaurarea, revitalizarea şi punerea în valoare a monumentului istoric restaurat. Etapele de restaurare includ cercetări arheologice, taluzări şi amenajări ale terenului, refacerea incintei militare, care are circa 1 km lungime, şi a porţilor de acces.
De asemenea, este prevăzută refacerea şi îmbunătăţirea infrastructurii de vizitare prin introducerea unui traseu nou, semnalistică, amenajarea unui lapidariu şi a unui adăpost pentru vizitatori.
În ceea ce privește revitalizarea cetăţii, se are în vedere digitalizarea monumentului UNESCO, astfel încât utilizatorul să aibă acces la imagini care reconstituie diverse locaţii din cetate din perioada daco-romană.
Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 2,74 milioane de euro. Din aceşti bani, valoarea finanţării nerambursabile se ridică la 1,89 milioane de euro şi se constituie din 85% Grant SEE şi 15% de la bugetul naţional. Cofinanţarea asigurată de CJ Hunedoara se ridică la aproximativ 850.000 de euro.