FacebookTwitterLinkedIn

De asemenea, a fost aprobată transmiterea unei scrisori conducerii băncii, privind acceptarea condiţiilor financiare propuse, respectiv subscrierea a 1.530 de acţiuni, reprezentând o valoare totală a capitalului de 153 milioane dolari, din care 30,6 milioane dolari capital vărsat, plătibil în cinci tranşe egale.

Banca Asiatică pentru Investiţii în Infrastructură (AIIB) este o instituţie financiară internaţională, cu sediul la Beijing, China, al cărui obiectiv declarat este de a promova interconectarea şi integrarea economică în regiunea Asiei, concentrându-se pe dezvoltarea infrastructurii şi a altor sectoare productive, inclusiv energie, transport şi telecomunicaţii, infrastructură rurală şi dezvoltarea agriculturii, alimentare cu apă şi canalizare, protecţia mediului, dezvoltare urbană şi logistică etc.

La iniţiativa de înfiiinţare a instituţiei lansate de China, au răspuns 57 de state care au dobândit statulul de state membre fondatoare: 37 din Asia/Oceania şi 17 din Europa, Africa de Sud, Egipt şi Brazilia.

Capitalul autorizat al băncii este de 100 de miliarde de dolari, din care capitalul subscris de China fiind de 29,78 de miliarde de dolari, drepturile de vo fiind de 28,19%.

Cu ocazia adunării anuale a Guvernatorilor băncii de anul trecut a fost lansat un fond special de sprijinire a statelor beneficiare în vederea pregătirii proiectelor de investiţii. Valoarea preconizată a finanţărilor AIIB va creşte de la 1,2 miliarde de dolari în 2016, la 15 miliarde de dolari anual începând cu 2017, urmând a colabora în acest sens cu Banca Asiatică pentru Dezvoltare, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Banca Mondială.

Reamintim că, în baza Memorandumului aprobat de Guvern şi Preşedintele României în 28 octombrie 2016, a fost trimisă AIIB o scrisoare privind exprimarea formală a interesului României de a deveni membru al acestei instituţii.

”România şi-a exprimat disponibilitatea de a adera la Banca Asiatică pentru Investiţii în Infrastructură pentru că apreciem că putem folosi mai bine acest instrument de investiţii pentru a dezvolta proiecte noi şi pentru a finaliza proiecte care sunt începute inclusiv în România”, a declarat, în urmă cu un an, fostul premier, Dacian Cioloş.