FacebookTwitterLinkedIn

(Foto: Ufuk Tandogan, CEO Garanti Romania, Edward Strawderman, Regional Director IFC, Ana Maria Mihaescu, Regional Manager IFC)

Garanti Bank a parafat azi un acord cu International Finance Corporation (IFC), membră a Grupului Băncii Mondiale, care  acordă 35 milioane euro finanţării IMM-urilor românești. Din această valoare, 20 milioane de euro vor fi destinate creditării companiilor deținute sau conduse de femei.

Garanti Bank a înregistrat din 2010 până în prezent o creștere anuală medie de 20% în segmentul cererilor de finanţare venite din partea IMM-urilor.  Astfel, în prezent banca are în portofoliu 25.000 clienți din acest segment IMM și a atins un volum total al creditelor active acordate companiilor mici și mijlocii de aproape 300 milioane euro, cu o valoare medie a împrumutului de 90.000 euro. Creșterea medie anuală a volumului depozitelor clienților IMM a fost de 42,5% în ultimii patru ani.

Majoritatea întreprinderilor mici și mijlocii din portofoliul Garanti Bank (conduse de bărbați și/sau femei) își desfășoară activitatea în sectorul distribuție și comerț (17%), urmat de domeniile: servicii (15%), medical & turism (13%) și altele (13%), 67% dintre IMM-uri contractând credite pentru investiții și 33% pentru capital de lucru.

Sprijinirea femeilor antreprenor sau manager şi a ideii de “gender equality” în mediul de afaceri este şi în interesul strict financiar al firmelor, a sugerat Ana Maria Mihăescu, şefa misiunii IFC în România şi Moldova. “O companie, pentru a fi profitabilă, trebuie să oglindească piaţa, iar în piaţă 80 % din venituri provine de la femei. Mai mult, deciziile financiare în cadrul unui cămin sunt luate în mare proporţie de femei, inclusiv în iniţiativa de a începe o afacere”, a arătat ea.  Astfel, conform cifrelor prezentate de reprezentanta IFC, femeile controlează un buget de 20 de trilioane de dolari în economia mondială.

“Numărul femeilor care dețin participații în companii reprezintă 36% din totalul acționarilor persoanelor juridice înregistrate pe piața locală. Aceste date relevă existența unui potențial de creștere atât pentru sectorul IMM-urilor, cât și pentru femeile antreprenor, iar dorința noastră este să contribuim la dezvoltarea acestor segmente de afaceri”, a declarat Ioana Maria Dumitru, Head of Commercial & SME Banking în cadrul Garanti Bank.

Din februarie 2012, când Garanti Bank a semnat primul acord cu IFC, au fost alocate 22,5 milioane euro pentru finanțarea a mai mult de 160 IMM-uri care activează pe piața locală în varii segmente de piață.

Garanti Bank are în portofoliu mai mult de 2.700 clienți IMM-uri care au femei acționari sau în structurile de conducere. Volumul creditelor acordate companiilor mici și mijlocii conduse sau deținute de femei a crescut anual în medie cu 41% în ultimii 4 ani, iar volumul depozitelor cu 48%. Majoritatea IMM-urilor deținute de femei din portofoliul băncii, își desfășoară activitatea în comerț (25%), domeniul medical & asistență socială (15%) și comerț en-gross (10%), iar 52% dintre acestea au contractat împrumuturi pentru capital de lucru și 48% pentru investiții.

În România există în jur de 500.000 IMM-uri, adică doar 24 la mia de locuitori, printre cele mai puţine din Uniunea Europeană. În 2013 numărul de IMM-uri nou înfiinţate a rămas relativ similar celui din 2012: în jur de 61.000.