Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Macroeconomie |
|

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie: „Nu există clauze abuzive în contractele de credit ale BCR”

În cadrul procesului colectiv iniţiat de un grup de clienţi, reprezentaţi de casa de avocatură Piperea şi Asociaţii, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a stabilit că nu există clauze abuzive în contractele de credit cu dobândă variabilă ale BCR.
bcr.jpg

Sentinţa este identică cu alte 6 decizii anterioare ale ICCJ care au stabilit că, nu există clauze abuzive în contractele BCR, motivând următoarele: este incorectă echivalarea “dobânzii de referinţă variabile” cu rata EURIBOR; instanțele nu pot ignora termenii contractului dintre clienți și bancă, interpretând greşit sau atribuind alt înţeles angajamentului contractual al părţilor; clauzele din contract sunt clare şi exprimă voinţa reală a părţilor, care au agreat modul de calcul a dobânzii variabile.

BCR, profit de 919 milioane de lei în 2015

Deși instanța a stabilit ca cei 120 de clienți angrenați în proces să plătească cheltuieli de judecată, BCR nu va solicita recuperarea acestora și va face clienților oferte comerciale la nivelul actual al pieței, pentru a încheia amiabil orice diferend şi pentru a consolida o relaţie pe termen lung cu aceştia. Banca se află într-un proces de negociere constructiv cu un grup anterior de aproximativ 200 de clienţi reprezentaţi de aceeaşi casă de avocatură.

BCR se pregătește să vândă un alt pachet de credite neperformante

160.000 de clienți ai BCR sunt deja beneficiari ai soluțiilor comerciale oferite de bancă pentru a depăși problemele financiare și provocările contextului economic. Dintre aceștia, 100.000 sunt beneficiari ai refinanțărilor oferite de bancă între anii 2010 — 2015, un număr de 30.000 au primit sprijin și soluții de restructurare a creditelor (extinderea maturității, amânare la plată, reducerea temporară a ratelor), iar 30.000 de clienți, aflați în imposibilitatea ajustării costului creditelor, din cauza scăderii valorii garanțiilor și a veniturilor, au beneficiat de scăderea ratei lunare în medie cu 20% în urma programului Scade Rata, potrivit comunicatului remis joi redacției Forbes.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii