Cautare
, Staff

Macroeconomie |
|

În România, un cuplu din șapte își pune bani la comun, față de unul din cinci cupluri din Europa

În Europa, 53% dintre cupluri spun că își pun banii la comun, însă pentru cuplurile din România practica este mult mai întâlnită, la 71% dintre respondenți, conform unui studiu al ING International Survey – Economii 2018.
shutterstock_cuplu

„Există un raport direct între armonia în cuplu și modul de gestionare a banilor. Mai mult de jumătate dintre europenii care declară că sunt fericiți în relația lor, 55%, declară că își împart finanțele cu partenerul. 46% dintre cei cu probleme în cuplu își împart banii cu partenerul. Raportul dintre fericirea în cuplu și conturile comune este peste media europeană în SUA (69%) sau în Australia (64%). Cea mai puternică legătură dintre resurse financiare administrate în comun și cupluri fericite se vede în România, unde 76% dintre cupluri țin banii la comun, și în Spania, unde ajunge procentul la 68%”, se mai scrie în studiul ING International Survey – Economii 2018.

Resursele financiare comune presupun o mai mare transparență a cheltuielilor. Cu toate acestea, unul din cinci (21%) europeni ar ascunde unele cheltuieli, economii sau datorii de partenerii lor, în anumite circumstanțe. Motivațiile lor țin fie de faptul că nu vor ca partenerul să știe cât cheltuie (16%) sau vor să își țină secret datoriile (9%).

Pe de altă parte, un partener ar alege să nu își pună banii într-un cont comun, fie pentru că are nevoie de intimitate (34%), deoarece își gestionează finanțele mai bine decât partenerul (28%), fie pentru ca partenerul să nu își facă griji pentru el (25%).

Când vine vorba despre fericirea în cuplu, sigur primul lucru care ne vine în minte nu este gestionarea finanțelor. Dar exact aceasta este legătura găsită în studiul nostru. Cuplurile care nu vor să își pună banii la comun este foarte posibil să nu se simtă atât de apropiate. Însă tocmai această discuție poate să îi apropie. Banii nu cumpără fericirea, dar modul în care îi gestionăm în cuplu cu siguranță ajută”, afirmă Ian Bright, Senior Economist și Managing Director al Group Research din cadrul ING.

În Europa, cel mai mare număr de persoane fără economii se află în România

Studiul ING International Survey mai arată și că puțin peste un sfert din gospodăriile din Europa (26%) nu au deloc bani economisiți.

În Europa, cel mai mare număr de persoane fără economii se află în România (36%) și în Germania (29%), urmate de Belgia, Polonia și Marea Britanie (fiecare cu 27%). Luxembourg, care are cel mai mare PIB pe cap de locuitor dintre cele 15 țări în care s-a realizat studiul, este la polul opus, cu numai 13% dintre persoane care să declare că nu au economii.

Studiul ING International Survey – Economii 2018 a fost realizat de Ipsos prin chestionare aplicate online, în perioada 19-31 octombrie. Studiul a fost aplicat online în 15 țări: Austria, Belgia, Cehia, Franța, Germania, Italia, Luxembourg, Olanda, Polonia, România, Spania, Turcia, Marea Britanie, Australia și Statele Unite ale Americii.

ING International Survey este realizat de câteva ori pe an de ING eZonomics. Subiectele vorbesc despre bani și stil de viață, combinând idei despre educație financiară, finanțe personale și comportament economici pentru a adduce în mod regulat informații practice referitoare la modul în care oamenii își gestionează banii.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii