Cautare
, Contributor

Travel |
|

În Regatul Dragonului

Până mai ieri, aventură însemna să mergi în Thailanda, Vietnam sau Cambodgia. Azi, aceste destinații turistice sunt tot mai accesibile, așa că orizontul globetrotterilor s-a mutat. Dacă vrei să descoperi acele comori ale Asiei pe care puțini le știu, vei călători departe de zonele bătute de turiștii „de rând", spre Nepal, luând modelul alpiniștilor pasionați și măsurându-ți, la rândul tău, puterile cu Munții Himalaya, sau în Mongolia, în căutarea adevăratei sălbăticii. Ori în BHUTAN, în Regatul Dragonului, loc misterios, despre care auzim atât de rar.
Exterior Dawn

Înconjurat de doi giganţi, India şi China (cu aceasta din urmă neavând relaţii diplomatice), Bhutanul este pe lista celor mai greu accesibile destinaţii turistice. Dacă în cazul altor ţări prezenţa în astfel de topuri se datorează climatului politic exploziv, birocraţiei în procesul de obţinere a vizei sau, pur şi simplu, izolării în mijlocul oceanului, cum este cazul atâtor insuliţe „aruncate“ în Pacific, în privinţa Bhutanului lucrurile stau un pic diferit. Până prin anii ’60, călătoria în Bhutan era aproape de domeniul imposibilului: regatul era ca și rupt de restul lumii, existând doar două căi de acces, una prin nord, prin Tibet, cealaltă prin sud, dinspre statul indian Bengalul de Vest. Şi asta încă nu era nimic: indiferent de calea aleasă, drumul se străbătea pe jos. Azi, în Bhutan există patru aeroporturi, dintre care doar unul internaţional, în aşezarea Paro. Cum locul este înconjurat de vâfuri de peste 5.000 de metri, aeroportul din Paro este socotit extrem de periculos, aşa încât îi poţi număra pe degetele de la două mâini pe piloţii acreditaţi pentru a-l folosi. Dar tot e mai bine decât nimic. Plus că, pentru amatorii de senzaţii tari, o aterizare pe aeroportul din Paro chiar va fi o aventură de neuitat.

Spre Thimphu, capitala regatului

Reţeaua de drumuri s-a îmbunătăţit mult în ultimii ani, dar asta nu transformă Bhutanul într-o destinaţie pentru turiştii care caută doar confort. Şi totuşi, surprinzător, în regat există hoteluri de cinci stele. Ba chiar oferta este destul de bogată pentru o ţară atât de mică, de izolată şi de puţin cunoscută. În Paro se află Zhiwa Ling (singurul hotel de cinci stele cu capital integral bhutanez), Naksel (care se laudă cu spa-ul său şi panorama oferită) şi Le Méridien (care propune un concept original de design interior), iar în capitală, în Thimphu, mai găsim un Le Méridien, dar şi minunatul Uma by Como şi, nu în ultimul rând, impresionantul Taj Tashi. Simpla înşiruire a acestor nume ne arată că două dintre cele mai cunoscute branduri din domeniul industriei ospitalităţii au investit în Bhutan – e vorba despre giganţii Le Méridien-Starwood şi Taj Resorts and Palaces. Iar asta ne spune că, în regat, turismul este pe cale să devină o afacere serioasă în ciuda dificultăţilor menţionate mai sus. Sau poate că, pentru un anumit gen de turişti, acestea sunt mai degrabă provocări care se cer depăşite.

Ca să intraţi în Bhutan ca turist, veţi avea nevoie de viză obţinută din timp. Doar indienii şi locuitorii din Bangladesh şi Maldive îşi pot lua viza la intrarea în ţară. Apoi trebuie ca sejurul să fi fost aranjat prin intermediul unei agenţii bhutaneze sau al unui partener internaţional. Trebuie să ştiţi că nu toate hotelurile au aprobarea de a primi oaspeţi de peste hotare. De asemenea, ca turist străin, trebuie să vă cazaţi într-o unitate de minimum trei stele, iar valoarea pachetului turistic pe zi nu poate fi mai mică de 250 de dolari de persoană (primăvara şi toamna) sau de 200 de dolari în restul anului. Iar factura pentru servicii se achită… înainte de sosirea în Bhutan. Dacă nici aceste restricţii nu vă demobilizează, atunci să pornim în călătorie făcând cea mai extravagantă alegere: Taj Tashi Thimphu.

Citește și Viziune asiatică, ospitalitate cehă

Suntem, aşadar, în capitală, un oraş de doar o sută de mii de locuitori, dar de o mare bogăţie culturală. În Thimphu sau în apropierea sa se află o mulţime de atracţii turistice. Veţi putea vizita superba mănăstire Tashichhoedzong,  Changangkha Lhakhang, templu ridicat în secolul al XII-lea, sau rezervaţia Motithang în care trăiesc takinii, animalele naţionale ale Bhutanului, un fel de combinaţie între capră şi antilopă. Veţi admira gigantica statuie Buddha Dordenma şi Memorialul Chorten sau veţi trece pragul instituţiilor culturale tipice acestor locuri, între care Școala Națională Zorig Chusum (dedicată celor 13 arte tradiţionale) şi Muzeul Naţional al Ţesăturilor.

Cameră cu vedere

Hotelul Taj Tashi este el însuşi o experienţă culturală; amplasat în Valea Thimphu, Taj Tashi constituie o mostră de arhitectură bhutaneză. Inaugurat în 2008, hotelul reprezintă rezultatul asocierii dintre compania indiană Taj Hotels şi operatorul local Tashi, fiind primul hotel de cinci stele deschis în Bhutan. Tocmai de aceea, acesta este un loc al excelenţei. Arhitectura hotelului este cea a unui dzong, ansamblu tipic regiunii (Bhutan şi Tibet), cu funcție de fortăreaţă, mănăstire, templu şi centru administrativ. Tradiţional, dzongurile erau ridicate din lemn şi chirpici, fiind situate pe culmi greu accesibile, în puncte strategice. Între mărcile lor distinctive se numără decoraţiunile extrem de elaborate şi minunatele curţi interioare.

În cazul hotelului Taj Tashi, poziţia strategică se traduce prin panorame incredibile asupra împrejurimilor. Iar interioarele reprezintă un amestec armonios între stilul ornamental bhutanez tradiţional şi elementele de design contemporan. Cele mai somptuoase variante de cazare aici sunt apartamentele sau duplexurile, cu suprafeţe destul de generoase, de aproape o sută de metri pătraţi, cu băi îmbrăcate în marmură şi cu piese de mobilier de un rafinament aparte. Nu întâmplător, hotelul este una dintre destinaţiile preferate ale elitei indiene, începând cu preşedintele Pranab Mukherjee şi continuând cu liderii conglomeratelor Tata şi Reliance.

La Taj Tashi veţi avea posibilitatea să vă întâlniţi cu cea mai rafinată versiune a bucătăriei bhutaneze. La restaurantul Chig-Ja-Gye veţi gusta cea mai bună ema datshi, mâncarea naţională din regat, preparată din brânză de vacă sau de iac cu ardei iute. Celălalt restaurant, Thongsel, amplifică oferta gastronomică bhutaneză, dar vă aduce şi preparate familiare, din bucătăria europeană. Barul Ara şi lounge-ul Rimps vă aşteaptă pentru momentele de destindere şi pentru a savura ceaiul cu unt din lapte de iac.

Citește și Tokio – science fiction și frunze ude

Însă Taj Tashi mai are un atu: spa-ul Jiva, un adevărat templu al simţurilor, apreciat de toţi oaspeţii hotelului. Nu voi insista asupra lui: Jiva oferă genul de experienţă care trebuie trăită, nu povestită.

Şi totuşi, dacă aţi ajuns până la Thimphu, vă veţi petrece cât mai puţin timp în hotel. Oraşul şi superbele împrejurimi vă aşteaptă cu toată suita de minunăţii arhitectonice. Recomandarea ForbesLIFE este să vă rezervaţi tururi ghidate ale zonei, încercând să descoperiţi cât mai multe din comorile exoticului regat al Bhutanului.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii