FacebookTwitterLinkedIn

Cel mai bogat muntean rămâ­ne Sebastian Ghiţă, cu o avere de 100 de milioane de euro. Omul de afaceri a vândut în 2012 atât acţiunile Asesoft Distribution, fondată împreună cu Iulian Stanciu, cât şi Flanco și eMAG. El se situa anul trecut cu trei locuri mai jos decât anul acesta. Următorii în topul muntenilor sunt Iulian Stanciu (eMag) şi Iustin Paraschiv (Carmistin Group, cu afaceri în indus­tria cărnii).

Sectorul care predomină în Muntenia este industria, sub mai multe forme: de la auto, la cea petrolieră (dat fiind că în județ se află rafinăria Petrobrazi) sau alimentară. Aceasta ar putea fi o explica­ţie pentru lipsa femeilor din acest top, cu excepţia Cristinei Diculescu Verona, care derulează, împreună cu soțul, Corin Boian, afaceri în comerţul cu material lemnos, auto şi construcţii. Dar şi IT-ul este vedetă, dacă avem în vedere faptul că primii doi cei mai bogaţi din regiune şi-au construit averea în acest domeniu.

Şi anul acesta cei mai mulţi miliardari munteni se află în Prahova, iar averea lor cumu­lată ajunge la suma de 477 milioane de euro. Sebastian Ghiţă, Iulian Stanciu şi Iustin Paraschiv au afaceri sau sunt din acest judeţ.

Averea totală a miliardarilor din Muntenia este de 878 de milioane de euro, cu 35 de milioane mai puțin față de 2012. Averea medie din această regiune este de 23,7 de milioane de euro, în timp ce vârsta medie este de 42 de ani. Din cei 37 de miliardari din Muntenia, 7 au intrat în topul Forbes “500 Miliardari” pentru prima dată anul acesta și 2 dintre ei au revenit în top.