FacebookTwitterLinkedIn

Dincolo de încăperile cu tapet din mătase în culori tari și pereți acoperiți cu sute de fotografii ale personalităților care i-au trecut pragul de-a lungul celor 135 de ani de existență, imaginea hotelului Sacher este legată indestructibil de celebra Operă din Viena, care tronează vizavi.

Tocmai de aceea, o masă copioasă în Rote Bar, sala cu tapet din mătase roșu aprins și tablouri cu împăratul Franz Iosef este cel mai adesea încheierea apoteotică a unei seri la operă. Chiar și pentru cei care nu gustă în mod deosebit opera sau baletul în accepțiunile lor clasice, experiența culturală vieneză poate fi o revelație.

Mi-a dovedit-o ultimul spectacol vizionat, un colaj de balet american inspirat de opera coregrafului Jerome Robbins, unde balerinele deveneau piese de mobilă mutate de colo-colo, protagoniștii stârneau râsul prin coregrafii executate pe scaune și mese, iar momentele alternau între reflecții întunecate asupra existenței și parodii ale clasicelor ,,Giselle”, ,,Spărgătorul de Nuci” sau ,,Lacul Lebedelor”.

Finalul unei astfel de seri de operă este așa-numitul Tafelspitz austriac: o farfurie imensă pe care tronează felii de carne de vacă fierte rasol, cu hrean, sos de brânză, sos de măr și ridiche albă, spanac cu cremă de unt și cartofi în stil vienez.

Totul completat de un vin austriac tipic, un Prieller produs în Burgenland, plus piesa de rezistență: o felie de Sacher Torte, prăjitura creată în 1832 de Franz Sacher pentru Prințul Klaus von Metternich. Legenda spune că bucătarul-șef al lui Metternich s-a îmbolnăvit chiar în seara în care trebuia să creeze un desert special pentru câțiva oaspeți de seamă ai prințului.

Metternich l-a abordat atunci pe ucenicul bucătarului, tânărul Franz Sacher, adresându-i o singură indicație: ,,Să nu mă lași să mă fac de rușine în seara asta!”.

Rezultatul a fost prăjitura de ciocolată și frișcă proaspătă rămasă în istorie drept ,,Sachertorte”, care nu numai că nu l-a făcut de rușine pe Metternich în fața oaspeților săi, dar a devenit, în timp, unul dintre simbolurile gastronomice ale Vienei.