FacebookTwitterLinkedIn

Abia ce testaseră, mulți dintre ei pentru prima dată, ce însemnau cu adevărat nopțile albe, nopți care erau cu totul altfel față de cele cu nisipul ud sub tălpi așteptând răsăritul în Vamă, cât și de cele în care cărțile de marketing păreau fabulos de groase și imposibil de asimilat până la examenul de la prima oră a dimineții. Erau studenți și aveau o doză semnificativă de nebunie în a crede că lucrurile și mai ales oamenii din jurul lor se pot schimba. Ceea ce nici măcar nu îndrăzneau să viseze era că peste doar 5 ani, vor fi responsabilii schimbării a câtorva sute de vieți.

 Începutul anului 2008 părea unul promițător pentru România, fără grija că ne-am putea afla cumva pe un pod fără stâlpi de susținere și care ar putea în orice moment să se prăbușească. Era digitală începea să își spună cuvântul, iar presa și nu numai creiona din ce în ce mai des portretul generației Y. Voit sau nu, se așezau pe umerii acestei generații idealurile înalte și dorința arzătoare de schimbare a românilor. Pasarea rolurilor între generații se întâmpla din păcate doar la nivel declarativ, managerii căutând totuși soluții disperate pentru a se incleșta și mai bine în birourile cu tăbliță la intrare.

 Tânăra generație, aflată în situația copilului înconjurat de cele mai apetisante dulciuri de care însă nu are voie să se atingă,  ajunge în situația de a visa că într-o zi va putea să se afirme făcând exces de putere. Trece astfel cu vederea elementul de bază al conducerii, responsabilitatea. Acest rol și totodată valoare a liderului rămâne undeva în umbră, fiind eclipsată de dorința de a dirija.

 Având în față acest context ambiguu, Fundația LEADERS, căci despre ea este vorba, profită de acele câteva zile petrecute împreune la munte, și își propun să le fructfice la maximum, răspunzând la următoarele întrebări: De ce are nevoie cu adevărat România? și Ce putem face noi?

 În avalanșa de idei, venite majoritatea dintre ele pe baza unor nevoi resimțite acut de fiecare individ în parte, s-au evidențiat însă câteva: educația, valorile puternice, exemplele multe și diverse de români care să demonstreze că se poate, practica, acțiunea, ineditul și continuitatea.

 Iată că, în goana după putere și fuga de responsabilitate, se conturează totuși  LEADERS School, experiența de leadership venită să pună umărul la formarea viitoarei generații de lideri ai României. În acel moment era cert că programul va răspunde nevoilor mai sus menționate, dar nu și faptul că acest mix de oameni și experiențe se va transforma ușor ușor într-un praf magic, capabil să schimbe vieți.

 În cei 5 ani, acei tineri care puneau schimbarea la cale într-o cabană la poalele munților, au reunit peste 300 de tineri de elită ai Românie în cadrul a 10 ediții de succes LEADERS School, cu sprijinul a peste 150 de lideri români. Au avut incapatarea să creadă că liderii români pot fi un exemplu de viziune și  responsabilitate pentru tânăra generație, și totodată să le dea aripi să zboare tot atât de sus cât pot visa.  Din anul 2008, LEADERS School a continuat să le ofere tinerilor români o experiență unică, fiind cadrul în care business-ul, arta, sportul, mediul militar și societatea civilă se întâlnesc și creează un excelent mix de leadership. Iar pentru căpractica desăvârșește leadershipul, tinerii participanți în programul Fundației LEADERS au avut șansa să aplice ceea ce au învățat prin intermediul atelierelor și a simulărilor de afaceri.

 Pentru majoritatea dintre absolvenți, LEADERS School a reprezentat un punct de inflexiune: și-au găsit o slujbă nouă, s-au angajat, au pornit o afacere, au decis să plece la studii în străinătate sau au revenit în România, au pus bazele unui ONG, au început să se implice în activități de voluntariat sau au realizat că nu sunt acolo unde își doresc, dându-și demisia și luând-o de la capăt.

 Eleonora Tucă este astăzi un tânăr antreprenor de succes care a știut să fructifice oportunitățile întâlnite, iar participarea la cea de a cincea ediție LEADERS School reprezintă una din dovezi.

Și-a început activitatea antreprenorială încă din vremea liceului și la doar 20 de ani, fără cunoștințe de management, a ajuns în fruntea unei companii. Image Quality Control Division, compania pe care Eleonora a construit-o are acum peste 200 de angajați și o cifră de afaceri de peste 1 milion de euro. Întrebată ce a insemnat pentru ea experiența LEADERS School, Eleonora spune că a reprezentat piatra de temelie a tot ceea ce a realizat până acum și că ceea ce a văzut și ascultat în acele 6 zile sunt reflectate în activitatea pe care o dezvoltă și în special în ceea ce a devenit.

Anul acesta, echipa LEADERS School, de data aceasta cu un nou „căpitan” va scrie încă un capitol al programului care schimbă vieți. În perioadele 31 martie-6 aprilie, respectiv 28 iulie-3 august vor avea loc la Predeal edițiile 11 și 12 ale LEADERS School. Elevi în an terminal, studenți din țară sau străinătate și juniori din companii pasionați de leadership, cu vârste cuprinse între 18 și 25 ani, care își doresc experiențe inedite și o schimbare atât în dezvoltarea personală, cât și în carieră se pot inscrie online prin click aici

Adelina Maria este fondator al Leaders School & Academy