FacebookTwitterLinkedIn

La începutul anului, acordul a fost ratificat de către Guvernul României, iar Panfora Oil & Gas , titularul acordului și filială a Grupului Mol a început lucrările în perimetrul Ex-6 Curtici. Bugetul inițial de investiții este 38 milioane de dolari. Investițiile ar putea crește, însă totul depinde de ratificarea celorlalte acordurilor de concesiune și de stadiul operațiunilor, anunță compania.

,,Încă așteptăm ratificarea acordurilor pentru blocurile Ex-1 și Ex-5. Este un proces care durează. Bugetul reflectă, de asemenea, intenția noastră de a utiliza tehnologii moderne pentru măsurătorile geofizice de suprafață, astfel încât să reușim să creăm o hartă tridimensională (3D) a subsolului”, explică Gábor Zelei, managing director al Panfora Oil & Gas. El mai atrage atenția că proiectele upstream necesită investiții foarte mari, care pot ajunge la miliarde de euro în unele cazuri, și în final nu au toate succes, în orice proiect există un anumit grad de reușită.  

Află mai multe despre (In)dependența Energetică a României.

Cele trei perimetre se întind pe o suprafață de aproape 3.500 de kilometri pătrați. La curtici lucrările se află într-un prim stadiu al procesului, la partea de colectarede date seismice.

 ,,Tehnologiile de măsurare de suprafață ne vor permite să creăm o hartă a subsolului, pentru a identifica ce resurse convenționale mai sunt disponibile și să evaluăm potențialul comercial al acestora.Datele geofizice pe care le vom colecta devin proprietatea Guvernului României, conform legislației românești”, spun reprezentanții companiei.

Încă de la început Panfora Oil & Gas a încercat să promoveze avantajele pe care lucrările demarate de ei le-ar aduce comunității.

,,Folosim furnizori locali ori de câte ori acest lucru este posibil și toți furnizorii noștri au fost selectați prin licitații deschise, la care au putut participa inclusiv firme românești și intenționăm să angajăm personal local pentru operațiunile noastre”, susțin reprezentanții companiei. Cu toate aceste nu au fost întâmpinați cu brațele deschise. În luna iulie, Curtici a devenit primul oraș din județul Arad care a interzis prin Hotarare de Consiliu Local explorarea și exploatarea gazelor de șist pe teritoriul său administrativ, pe motiv că au existat temeri în cadrul comunității că în realitate compania grupuli Mol ar fi în cătuare de gaze de șist.

,,Afirmăm foarte clar că nu s-a pus și nici nu se va pune problema explorării și nici exploatării de gaze de șist în perimetrul EX-6 Curtici. Afirmațiile noastre sunt confirmate de datele ANRM, care specifică faptul că acordul de concesiune și programul de lucrări convenit nu se referă la gaze de șist. Suntem convinși că locuitorii din zonă au încredere în autoritățile statului care sunt specializate și nu în informații provenite din surse mai puțin documentate”, a răspuns la momentu respectiv directorul Panfora Oil & Gas.