FacebookTwitterLinkedIn

Provident a anunțat la începutul acestei săptămâni rezultatele financiare pentru prima jumătate a anului. Acestea au fost declarate cumulat pentru România și Bulgaria, procedura fiind o practică comună în cadrul grupului britanic din care compania face parte, menționează Vlad Șandru, Senior Manager Provident.

Cu o creștere de 26% a valorii împrumuturilor (ajungând până la 68,4 milioane de euro) și de 23% a veniturilor (acum 45,3 milioane de euro), Provident a asistat și la mărirea numărului de clienți, având acum peste 312.000 clienți activi (o majorare de 16% față de aceeași perioadă a anului trecut).

În acest context, Provident a anunțat ridicarea valorii maxime de împrumut la 5.000 lei și mărirea perioadei de împrumut până la 78 de săptămâni, testând totodată și un program de recompensare. De aceste condiții, însă, pot beneficia numai clienții fideli care au făcut dovada calității de buni plătitiori. Suma maximă ce poate fi împrumutată de către un client nou este de 3.500 de lei, iar valoarea medie a unui împrumut este de aproximativ 1.500 de lei.

Împrumutul la domiciliu este preferat celui bancar datorită flexibilității acestuia, transparenței contractelor și inexistenței sancțiunilor pentru neplata la timp a ratelor, mai adaugă Șandru. Pe de altă parte, însă, față de dobânda anuală efectivă (dobânda nominală plus comisoanele aferente) a unui credit bancar (sub 15%), costurile totale ale serviciului de împrumut la domiciliu sunt considerabile, ajungând și până la 100%.

Cu toate acestea, „costul pentru client e mare, pentru că și costurile noastre sunt mariˮ, mai  explică managerul de la Provident. Investițiile companiei în țară se ridică la peste 240 de milioane de euro, însă veniturile din ultimii ani se ridică numai la 15-16 milioane de euro. Pragul de venit spre care țintește compania în perioada următoare este cel de aproximativ 18-20 milioane de lire/an.

Grupul britanic International Personal Finance, din care face parte și Provident, a mai anunțat extinderea operațiunilor în Spania, unde se așteaptă să deschidă porțile la începutul anului viitor.