Cautare
, Contributor

Macroeconomie |
|

Impozitul forfetar- cine, de când și cum va fi aplicat?

impozitul_forfetar.jpg
Impozitul forfetar ar putea fi introdus de la 1 iulie 2013 și va fi aplicat ca procent dintr-un venit standard pentru fiecare domeniu. La calculul acestuia se va ține cont de mai multe criterii.

Vadul comercial, indicele de sezonalitate și amplasarea afacerii sunt câteva dintre criteriile analizate în vederea stabilirii impozitului forfetar. Acesta se va aplica ca procent dintr-un venit standard pentru fiecare domeniu, cel mai probabil începând din al doilea semestru al acestui an.

"Consiliul pentru IMM-uri s-a întâlnit luni cu ministrul Maria Grapini, care ne-a prezentat că la introducerea impozitului forfetar se vor avea în vedere cinci elemente. Unul dintre acesta este că se va introduce selectiv doar în anumite domenii, în special în servicii, unde există un grad redus de fiscalizare. Se are în vedere să se elimine situaţiile în care un hotel important din Bucureşti, cu un grad de ocupare de 80%, nu plăteşte impozit că nu declară profit. Deci se va aplica mai ales unităţilor de turism, de cazare, unităţi de încălţăminte etc", a declarat Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului pentru Întreprinderi Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

Potrivit acestuia, impozitul se va stabili pe baza unor criterii, precum amplasarea, vadul comercial, indicele de sezonalitate şi capacitatea de a face afaceri. "Aceste criterii sună raţional. Impozitul va duce la simplificarea birocraţiei, pentru că nu necesită predarea de situaţii financiare, deoarece acesta urmează să se aplice ca un procent dintr-un venit standard. Ministrul ne-a asigurat că măsura va fi însoţită de elemente de simplificare, foarte necesare pentru microfirme, şi că introducerea se face doar după ce se va discuta cu cei care lucrează în branşa respectivă. Fiecare domeniu are întreprizători corecţi, activi, şi se reflectă în documente, şi alţii care nu sunt corecţi şi care fac concurenţă neloială", a precizat Nicolescu.

Potrivit acestuia, adoptarea măsurii trebuie să se facă doar după realizarea unei note de impact şi a "testului IMM". "Dacă se respectă aceste puncte şi testele şi analizele arată efecte pozitive, că va duce la eliminarea concurenţei neloiale şi nu va reprezenta un plus de fiscalitate, nu ne vom opune", a spus Nicolescu.

Maria Grapini , ministrul delegat pentru IMM, Turism şi Mediu de Afaceri a spus la sfârșitul săptămânii trecute că  impozitul forfetar s-ar putea aplica din semestrul al doilea al acestui an. Consilierii ministerului stabilesc acum numărul de restaurante, pensiuni, baruri şi alte structuri care ar putea intra sub incidenţa impozitului. Dacă se va aplica, impozitul forfetar va viza, potrivit ministrului Grapini, doar unele servicii, precum pensiuni, hoteluri sau restaurante. Cuantumul urmează să fie stabilit după discuţii cu patronatele de profil.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii