FacebookTwitterLinkedIn

Dr. Ioan Mihai Greceanu a inceput colaborarea cu Medicover in urma cu 7 ani, ca trainer pentru medicii tineri datorita experienta medicale, de medic primar in Medicina Interna si de cadru didactic universitar. Cand a inceput colaborarea cu Medicover, lucra la Spitalul Elias ca gastroenterolog si publicase, impreuna cu colegii sai, un atlas de endoscopie cu sprijinul Editurii Academiei Romane. Dupa ce i s-a oferit posibilitatea de a dezvolta un Departament de Gastroenterologie in Medicover, a parasit pozitia de sef de sectie Gastroenterologie de la Spitalul Elias, fiind convins ca medicina privata, in general, si Medicover in special, vor reprezenta modelul de dezvoltare performanta a medicinii in Romania.

Cum considerati ca a evoluat patologia digestiva?

Exista afectiuni digestive care au scazut mult ca incidenta si gravitate. Ulcerul duodenal, in special, este mult mai rar intalnit si tratamentul modern duce astazi la vindecare rapida si prevenirea complicatiilor care, in trecut, duceau la interventii chirurgicale majore si suferinta cronica. De asemenea, cancerul gastric a scazut ca incidenta. Alte afectiuni au crescut, insa, ca frecventa. Cancerul hepatic este frecvent astazi, dar era foarte rar in epoca in care eram student , bolile inflamatorii colonice sunt mult mai frecvente acum decat in tineretea mea. Din fericire, astazi exista si medicamente pentru tratarea eficienta a lor. Cancerul intestinului gros pare ca a pastrat o frecventa asemanatoare cu cea intalnita de mine ca student si o mortalitate inca foarte mare, desi astazi exista posibilitatea depistarii precoce si chiar a prevenirii tumorilor colonice. Depistarea precoce insemna ca fiecare persoana care a depasit 50 de ani sa efectueze macar o data pe an un test al hemoragiilor oculte fecale, pentru a evidentia eliminarea de mici cantitati de sange in scaun.

Mai eficienta este, insa, colonoscopia de screening, adica investigarea profilactica a colonului, la persoane care nu au simptome ca sangerare sau anemie. Aceasta metoda poate depista leziuni precanceroase, polipi colonici, care se pot rezeca prin colonoscopie, prevenind, astfel, evolutia lor spre cancer.

Se practica colonoscopia de screening in Romania?

Se practica in clinicile private, dar nu exista un program national de depistare si prevenire a cancerului colo-rectal acoperit de asigurarea medicala publica. Oamenii se tem de durerile pe care investigatia le-ar provoca. Aici, insa, se exagereaza mult. Majoritatea pacientilor simt numai un disconfort asemanator celui determinat de o balonare sau un episod diareic. Sedarea asociata procedurii scade mult acest disconfort.

La ce varsta recomandati colonoscopia de screening?

In general, la varsta de 50 de ani. Persoanele care au rude de gradul intai cu cancer colonic au un risc de doua ori mai mare de dezvoltare a acestei tumori si, in cazul lor, screeningul ar trebui sa se inceapa la 40 de ani sau cu 10 ani mai devreme decat varsta la care a aparut tumora la respectiva ruda. Sunt anumite afectiuni colonice cu risc mare de dezvoltare a cancerului unde screeningul trebuie inceput, insa, si mai devreme. Aceste boli sunt rare si medicul gastroenterolog va stabili varsta la care se va incepe investigatia de screening, la fiecare pacient in parte.

Exista riscuri legate de aceasta colonoscopie?

Colonoscopia este o investigatie invaziva, adica se petrece cu patrunderea unor instrumente in interiorul corpului persoanei examinate. Riscurile sunt insa foarte mici si procedura se poate desfasura in ambulator (in clinica Medicover Victoriei sau in Spitalul Medicover). La scurt timp dupa investigatie, chiar daca s-a aplicat sedarea, pacientul se poate deplasa, insotit, la domiciliu. Foarte rar apar complicatii legate de rezectia polipilor, procedura care reprezinta o mica interventie chirurgicala (sangerari, de obicei minore, dureri ulterioare, foarte rar perforatia colonului). Pastrarea legaturii cu medicul gastroenterolog permite interventia eficienta in cazul aparitiei complicatiilor.

Care sunt pasii pentru a realiza colonoscopia de screening la Medicover?

Este necesara o discutie prealabila cu un medic care poate stabili indicatia si poate informa complet pacientul in legatura cu procedura. Inainte de procedura, se efecteaza pregatirea la domiciliul pacientului, dupa un anumit protocol. Curatarea colonului se desfasoara  in aceeasi zi sau in ziua precedenta investigatiei, in functie de ora la care se va efectua procedura, cu ajutorul unei solutii care se bea si se elimina prin intestin. Timpul total afectat procedurii, care include si sedarea si eventuala polipectomie, este de 60 de minute.

Dr. Ioan Mihai Greceanu

Doctor in Stiinte Medicale

Medic Primar Medicina Interna, Medic Primar Gastroenterologie