FacebookTwitterLinkedIn

Curtea de Apel Bucuresti a admis acțiunea formulată de compania farmaceutică, prin intermediul Casei de Avocatură Ionescu și Sava și a dispus anularea notificării prin care se comunicau de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate datele de consum pe baza cărora a fost calculată și platită taxa.

Din rațiuni de confidențialiate casa de avocatură nu a dezvăluit numele companiei. În top 5 jucători în piața pharma se numără: Sanofi, Hoffmann La Roche, Novartis, Servier şi Pfizer.

Reprezentanții casei de avocatură susțin că argumentul principal care a stat la baza deciziei Curții este legat de includerea TVA în baza de impozitare calculată de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

,,Practic se aplică un impozit la impozit, ceea ce Curtea Constitutională a hotarât în februarie 2013 că este neconstituţional, încălcând principiul justei aşezări a sarcinii fiscale”, declară Radu Ionescu, managing partner în cadrul Casei de Avocatură Ionescu şi Sava.

Acțiuni similare au fost depuse de majoritatea producătorilor de medicamente prezenţi în România, ca urmare a neregulilor constatate în modul de calcul de către CNAS al consumului de medicamente.

,,Marii jucători din sectorul farmaceutic semnalează în instanţă probleme ca lipsa de transparenţă în calculul taxei claw-back, procentul excesiv de taxă, includerea TVA şi adaosul altor jucători (distribuitori, farmacii) în baza de impozitare, astfel încât practic producătorii plătesc un impozit pe veniturile obţinute de alte entităţi (distribuitori, farmacii)”, mai declară reprezentantul casei de avocatură.