FacebookTwitterLinkedIn

Dacă pasiunea egiptenilor pentru împachetările corporale se baza pe instinct, motivul pentru care spa-urile încă oferă acest serviciu este legat de știință. Mai exact, de felul în care funcționează mecanismele din interiorul nostru. Imediat sub piele, există trei straturi de grăsime, compuse din celule individuale înconjurate de lichid interstițial. Atunci când această substanță se acumulează în exces în celule sau în spațiile dintre ele, încep să apară simptome vizibile precum celulita sau kilogramele în plus.

Nu trebuie să dăm imediat vina pe alimentație, pentru că toxinele nu ajung în corp doar prin ceea ce mâncăm, ci și prin aerul pe care îl respirăm, stresul la care ne expunem sau produsele cu care pielea intră în contact, fie ele cosmetice sau poate articole de uz casnic. În mod normal, ficatul și rinichii au funcții integrate de ◊detox“, ceea ce înseamnă că ar trebui să ne garanteze că toate toxinele sunt eliminate constant din organism. De multe ori însă, volumul de substanțe dăunătoare depășește „ceea ce putem duce“, iar organele adineauri menționate nu mai fac față. Într-o asemenea situație trecem automat la planul B – depozitarea chimicalelor în lichidul interstițial, de unde ele vor fi absorbite de celulele de grăsime. Cu alte cuvinte, toxinele se „infiltrează“ în piele.

Detalierea acestor noțiuni a fost necesară pentru o mai bună înțelegere a principiilor pe care se bazează împachetările. Iar ele constau în două etape: absorbția și compactarea. În prima fază, se aplică pe piele (sub formă de loțiune sau de mască) diverse ingrediente cu acțiune binefăcătoare: alge, nămol, ierburi, minerale, aloe vera ș.a.m.d. Substanțele active „extrag“ reziduurile acumulate în celule (și în preajma lor) și restabilesc echilibrul la nivel limfatic. După etapa de curățare, între celulele de grăsime rămân spații goale care trebuie eliminate.

Lucru care se și întâmplă în faza a doua – compactarea. Prin acțiunea propriu-zisă de ◊împachetare“, celulele sunt reunite, iar golurile dispar. Nu în puține spa-uri se va folosi în acest moment termocuverta, un fel de saună locală prin care activitatea la nivel celular este îmbunătățită semnificativ. În timp ce veți sta ◊la cald“, veți începe să transpirați, iar reziduurile ◊împinse“ afară de ingredientele active vor fi eliminate prin porii pielii.

Indiferent dacă se utilizează folii de plastic, bandaje organice sau o pătură electrică, etapa de compactare este foarte plăcută pentru pacient. După aplicarea măștii corporale, aceasta este lăsată să acționeze la cald cel puțin douăzeci de minute. Adesea, veți rămâne singur în camera de tratament în tot intervalul de timp – profitați de ocazie, delectându-vă cu o mică ședință de meditație. Aveți la dispoziție ambianța ideală: lumină difuză, muzică relaxantă pe fundal și arome îmbietoare plutind în aer. Dacă împachetarea este însă doar o etapă dintr-un ritual complet, s-ar putea ca în timp ce dumneavoastră așteptați, terapeutul să se ofere să vă facă un masaj al scalpului. Cu siguranță nu ar trebui să îl refuzați!

Potrivit statisticilor, împachetările corporale se numără printre cele mai populare terapii spa, după tratamente faciale și masaje. Explicația este legată și de rezultatele rapide care se obțin în urma procedurii. Asemeni oricărei proceduri ◊spectaculoase“, s-au format controverse și în jurul acestui subiect. Se poate slăbi cu ajutorul împachetărilor? Răspunsul este da, cu mențiunea că în lipsa unui stil de viață adecvat, efectul va fi de (foarte) scurtă durată. Înaintea unui eveniment important însă, împachetările fac minuni, ajutându-ne să scăpăm de câțiva centimetri și de 1-2 kilograme în plus în timp record, prin accelerarea activității noastre metabolice.

Dar slăbirea este doar un efect secundar al împachetărilor. Deși procedurile reprezintă un real adjuvant în orice intenție de conturare a siluetei, nu ar trebui să ne gândim la ele ca la niște arme împotriva țesutului adipos, ci ca la o modalitate extrem de eficientă de a curăța de toxine cel mai mare organ al nostru: pielea. Până la urmă, este firesc ca starea pielii să ne influențeze sănătatea per ansamblu. Așa că nu este întâmplătoare senzație de eliberare pe care o veți simți în urma unui „body wrap“.

Este bine de știut și faptul că indiferent ce fel de împachetare veți alege, pielea va arăta catifelată și hidratată la finalul tratamentului. Tehnica specifică împachetărilor asigură o mai bună pătrundere a ingredientelor active în piele, iar utilizarea căldurii intensifică efectul de hidratare și hrănire.

Una-două împachetări corporale pe lună sunt secretul pielii impecabile. Curățare, fermitate, tonifiere, catifelare. Toate aceste obiective sunt atinse printr-o sinergie între ingredientele potrivite și acțiunea binefăcătoare a căldurii. Iar dacă tot suntem în sezonul rece, recomand să ieșiți puțin din zona de confort și să nu vă fie teamă să testați edițiile limitate oferite de spa-uri în această perioadă. Iată câteva indicii: ciocolată, scorțișoară, portocale…