FacebookTwitterLinkedIn

Cu o singură excepție, marile centre regionale monitorizate constant de Imobiliare.ro au resimțit, în unele cazuri chiar sensibil mai acut, această tendință ascendentă. Cele mai mari creșteri de preț au fost consemnate, în această ordine, în Timișoara, Cluj-Napoca și București.

Timișoara ocupă, în luna martie, cel dintâi loc în clasamentul scumpirilor din marile orașe. Datele Imobiliare.ro arată că valoarea medie de listare a unui apartament, indiferent de anul construcției, este aici cu 1,7% mai mare decât luna trecută, situându-se la 1.187 de euro pe metru pătrat util. Locuințele din blocurile vechi s-au apreciat cu 1,8%, până la 1.191 de euro pe metru pătrat util, iar cele noi în aceeași măsură, de la 1.155 la 1.176 de euro pe metru pătrat.

După saltul de 2,8% consemnat în februarie, avântul prețurilor din București s-a mai temperat în martie, astfel că un apartament poate fi achiziționat în prezent cu 1.316 euro pe metru pătrat util, ceea ce echivalează cu un plus de 1,1% față de luna precedentă. Cele două segmente de piață analizate au avut evoluții similare: locuințele din blocurile vechi s-au apreciat cu 1,2%, la 1.219 euro pe metru pătrat util, în vreme ce acelea noi au consemnat o creștere de 1,1%, la 1.386 de euro pe metru pătrat util.

Dintre cele șase centre universitare analizate, Brașovul a consemnat luna trecută cea mai mică marjă de creștere a prețurilor, respectiv 0,3%, la 1.016 euro pe metru pătrat util. Cele două segmente majore de piață au avut însă un comportament diferit: în vreme ce apartamentele vechi s-au scumpit cu 1,1%, la 1.030 de euro pe metru pătrat util, cele noi s-au ieftinit cu 0,6%, la 991 de euro pe metru pătrat.

După ușoara scădere, de 0,2%, în februarie, în martie, prețurile apartamentelor din Cluj-Napoca au revenit pe creștere. Așteptările proprietarilor s-au majorat, per ansamblu, cu 1,6%, la 1.483 de euro pe metru pătrat util. Unitățile locative din blocurile vechi s-au scumpit cu 1,4%, la 1.536 de euro pe metru pătrat, iar cele nou-construite cu 1,9%, la 1.427 de euro pe metru pătrat.

În Constanța, suma medie solicitată pentru apartamentele disponibile spre vânzare, indiferent de anul construcției, a ajuns la 1.114 euro pe metru pătrat util, cu 0,4% mai mult decât la finele lunii precedente. Apartamentele vechi s-au apreciat cu 1,3% pe parcursul lui martie, de la 1.095 la 1.109 euro pe metru pătrat util. La polul opus, însă, cele noi s-au ieftinit cu 2,3%, de la 1.154 la 1.128 de euro pe metru pătrat.

Iașul este singurul dintre marile orașe analizate în care prețurile apartamentelor au consemnat o scădere generalizată. Așteptările proprietarilor s-au diminuat, per ansamblu, cu 1,8%, la 972 de euro pe metru pătrat util, tendința descendentă fiind resimțită pe ambele segmente de pață analizate. În vreme ce locuințele vechi s-au depreciat cu 0,6%, la 961 de euro pe metru pătrat, cele noi s-au ieftinit cu 2,2%, la 979 de euro pe metru pătrat.

Lansat în ianuarie 2000, Imobiliare.ro este primul şi cel mai accesat portal imobiliar din România. Portalul a depășit, de curând, pragul de 1,62 milioane de vizitatori unici pe lună, cuprinzând cea mai mare bază de oferte din toate categoriile imobiliare la nivel național.