FacebookTwitterLinkedIn

În aprilie, suma medie solicitată pentru apartamentele disponibile spre vânzare la nivel național a scăzut ușor, cu 0,3%, la 1.197 de euro pe metru pătrat util, potrivit Indicelui Imobiliare.ro.

În marile centre regionale ale țării au avut loc variații atât în plus, cât și în minus. Dacă în Capitală prețurile s-au menținut constante, luna trecută, alte două orașe au consemnat scăderi, iar celelalte trei creșteri.

În București, în condițiile unei variații de doar 0,1%, de la 1.316 la 1.315 euro pe metru pătrat util, se poate spune că prețurile au rămas la nivelul atins la finele lunii martie.

Nu înseamnă însă că pretențiile vânzătorilor nu au cunoscut modificări – stagnarea se explică prin faptul că cele două segmente de piață analizate au avut evoluții opuse. În vreme ce apartamentele din blocurile vechi s-au apreciat cu 1,2% (de la 1.219 la 1.234 de euro pe metru pătrat util), cele noi s-au ieftinit cu 1% (de la 1.386 la 1.372 de euro pe metru pătrat util)”, au subliniat reprezentanții imobiliare.ro, referindu-se la situația din București.

În mod surprinzător, poate, Brașovul ocupă primul loc în clasamentul scumpirilor înregistrate luna trecută în marile orașe, cu un avans de 2,7%, la 1.043 de euro pe metru pătrat util. Apartamentele vechi s-au apreciat cu 1,4% în ultimele 30 de zile, până la 1.044 de euro pe metru pătrat util. Cele noi, însă, au consemnat un salt de 5,5%, la 1.046 de euro pe metru pătrat util.

Deși considerabilă, această creștere poate fi considerată, totuși, firească, având în vedere că, până acum, locuințele noi erau semnificativ mai ieftine decât cele vechi”, au punctat reprezentanții Imobiliare.ro.

Cluj-Napoca este unul dintre cele trei centre regionale în care prețurile au crescut luna trecută. Ca urmare a unui avans de 1,5%, față de martie, acestea au ajuns la o valoare medie de listare de 1.505 euro pe metru pătrat. , Apartamentele vechi s-au apreciat cu 1% în aprilie, la 1.552 de euro pe metru pătrat util, iar cele noi s-au scumpit cu 2,3%, până la 1.460 de euro pe metru pătrat util.

În Constanța, Indicele Imobiliare.ro a consemnat, per ansamblu, un avans de 0,8% al prețurilor la apartamente, până la 1.123 de euro pe metru pătrat util.

Tendința de creștere a fost susținută în mod exclusiv de segmentul locuințelor vechi, care s-au scumpit cu 1,2%, ajungând acum să coste, în medie, 1.122 de euro pe metru pătrat util. Pe de altă parte, prețurile pe segmentul nou s-au menținut relativ constante, în condițiile unei scăderi de doar 0,1% (de la 1.128 la 1.127 de euro pe metru pătrat)”, au mai arătat reprezentanții Imobiliare.ro.

Luna trecută, apartamentele din Iași s-au ieftinit, per ansamblu, cu 0,5%, până la 967 de euro pe metru pătrat util, rămânând astfel sub pragul de preț de 1.000 de euro pe metru pătrat. Cele două segmente de piață analizate au avut evoluții asemănătoare: locuințele din blocurile vechi s-au ieftinit cu 0,4% (de la 961 la 957 de euro pe metru pătrat util), iar cele nou-construite cu 0,6% (de la 979 la 973 de euro pe metru pătrat util).

De asemenea, după o primăvară în care prețurile au crescut accelerat, și apartamentele din Timișoara s-au ieftinit ușor luna trecută, declinul fiind de 0,4%, până la 1.182 de euro pe metru pătrat util.

Locuințele din blocurile vechi s-au depreciat, în medie, cu 0,4%, ajungând la un nivel de preț de 1.186 de euro pe metru pătrat util. Pe de altă parte, unitățile locative din cadrul noilor ansambluri rezidențiale s-au ieftinit cu 7 euro/metru pătrat, de la 1.176 la 1.169 de euro pe metru pătrat util”, au mai arătat reprezentanții Imobiliare.ro.