FacebookTwitterLinkedIn

Patru dintre cele șase centre regionale monitorizate constant de Imobiliare.ro, în frunte cu Bucureștiul, au consemnat scumpiri în perioada menționată. Spre deosebire de ianuarie, însă, când tendința de creștere a prețurilor a fost susținută (în marile orașe) doar de segmentul locuințelor noi, de data aceasta apartamentele vechi s-au apreciat în unanimitate. Cererea s-a situat la un nivel ridicat in februarie”, au anunțat reprezentanții Imobiliare.ro.

Cea mai mare creștere a prețurilor din luna trecută s-a consemnat, de departe, în Capitală, cu un plus de 2,8%, la 1.302 euro pe metru pătrat util, tendința fiind ascendentă pe ambele segmente de piață. Apartamentele vechi s-au apreciat cu 1,4%, la 1.204 euro pe metru pătrat util, iar cele noi s-au scumpit semnificativ, cu 3,5%, la 1.371 euro pe metru pătrat util.

În evidentă opoziție cu Bucureștiul, Cluj-Napoca este unul dintre cele două centre regionale în care așteptările vânzătorilor s-au diminuat ușor (cu 0,2%) pe parcursul lui februarie, la 1.460 de euro pe metru pătrat util, un preț cu 12% mai mare decât în București. Cele două segmente de piață analizate au avut evoluții contrastante: apartamentele vechi s-au apreciat cu 1%, la 1.515 euro pe metru pătrat util, însă cele noi s-au ieftinit cu 1,3%, la 1.401 euro pe metru pătrat util.

În Timișoara, pretențiile vânzătorilor s-au majorat, per ansamblu, cu 0,7% pe parcursul lui februarie, la 1.167 de euro pe metru pătrat util. Și pe piața timișoreană se poate observa același contrast între piața veche și cea nouă. Dacă cea dintâi a crescut cu 1,6% valoarea medie de listare pentru un apartament (la 1.170 de euro pe metru pătrat util), cea din urmă a consemnat o scădere de 2% (la 1.155 de euro pe metru pătrat util).

În Constanța, apartamentele disponibile spre vânzare s-au scumpit, per ansamblu, cu 1,7%, la 1.110 euro pe metru pătrat util. La fel ca în București, majorări de preț au fost consemnate pentru ambele tipuri de locuințe: cele din blocurile vechi s-au apreciat cu 1,4%, la 1.095 de euro pe metru pătrat util, iar cele din cadrul noilor ansambluri rezidențiale cu 2,6%, la 1.154 de euro pe metru pătrat util. Constanța este, astfel, unul dintre cele două centre regionale în care locuințele noi s-au scumpit în februarie.

În Brașov, Indicele Imobiliare.ro a avansat, per ansamblu, cu 0,4% în a doua lună a anului, la 1.013 euro pe metru pătrat util. Prețul mediu solicitat pentru apartamentele vechi s-a majorat cu 1%, la 1.019 euro pe metru pătrat util, iar pretențiile vânzătorilor de locuințe noi s-au redus cu 1,2%, față de ianuarie, la 997 de euro pe metru pătrat util.

În Iașii, Indicele Imobiliare.ro a scăzut ușor, luna trecută, cu 0,3%, la 990 de euro pe metru pătrat util. Interesant este că apartamentele vechi s-au apreciat considerabil în perioada analizată, la 967 de euro pe metru pătrat util (un plus de 2,9%), însă avansul acestora a fost contrabalansat de locuințele nou-construite, care s-au ieftinit cu 2,4% (1.001 euro pe metru pătrat util).