FacebookTwitterLinkedIn

La capitolul „succese”, Immofinanz enumeră, în raportul său financiar pe primele nouă luni ale anului financiar 2012/13, o creștere 12,7% a veniturilor din chirii comparativ cu primele nouă luni ale anului precedent, până la 492,9 milioane de euro, aprecierea cu 51,1%, până la 62,8 milioane de euro, a veniturilor din vânzarea de proprietăți înainte de efectele schimbului valutar, precum şi  venituri operaționale de 396,8 milioane de euro,  mai mari cu 6,7%  faţă de aceeaşi perioadă a anului financiar 2011/12.  

Veniturile din chirii s-au apreciat în special pe segmentul de retail, ca urmare a achiziționării unui al doilea pachet de 50% din centrul comercial Golden Babylon Rostokino. Prin comparație cu anul precedent, această grupă de active a generat o creștere a veniturilor din chirii cu 32,5%, echivalentul a 51 milioane de euro, până la 208 milioane de euro. Veniturile din chirii din sectorul clădirilor de birouri și cel rezidențial au crescut cu 1,8% și respectiv 1,6%. Veniturile din gestionarea activelor au crescut cu 16,5% până la 410,7 milioane de euro, față de 352,6 milioane de euro în aceeași perioadă a anului precedent, datorită creșterii veniturilor din chirii și de o ușoară scădere a cheltuielilor în sectorul imobiliar.

În România, grupul a înregistrat venituri din chirii de 35,93 milioane de euro, în creştere faţă de cele 34,09 milioane de euro din perioada similară a anului trecut.

Află care sunt cei mai noi chiriaşi din clădirile deţinute de Immofinanz în România

Immofinanz Group a vândut clădirile de birouri BB Centrum Building C și Diamont Point din Cehia în perioada de raportare. Optimizarea portofoliului a condus și la vânzarea centrelor de afaceri Office Cube și Josefstädter Strasse 78. La acestea s-au adăugat tranzacții în sectorul logistic prin vânzarea a trei proprietăți deținute de sucursala Deutsche Lagerhaus și Nizza Quartier Saint Isidore. În ultimele luni au fost vândute clădiri cu apartamente din Viena, printre care Mariahil­fer Strasse 53. Cea mai mare contribuție la venituri, a avut-o însă vânzarea de 100% a acțiunilor companiei Swiss Les Bains de St. Moritz Holding AG Mariahil­fer Strasse 53,  deținătoare a Kempinski Grand Hotel des Bains, după perioada de raportare.

Hotel Kempinski a fost cea mai importantă proprietate din domeniul hotelier după valoarea acestuia. Immofinanz Group a început și procesul de vânzare a două noi hoteluri renovate recent Hilton Danube și Leonardo Vienna, care reprezintă ultimul pas al strategiei de exit din această grupă de active.

GHIDUL INVESTIŢIILOR 2013 – Rezidenţial: Chiriaş sau proprietar?

În acelaşi timp, profitul net din perioada raportată a scăzut cu 22% până la 210,1 milioane de euro. După ajustările efectelor schimbului valutar și ale instrumentelor derivate, profitul net a fost  de 162,1 milioane de euro, cu 40,6% mai mic. „Această scădere poate fi atribuită unei  diminuări semnificative a sumelor reevaluate în funcție de ajustările impuse de schimbul valutar; aceste sume au fost de 24,7 milioane de euro față de 160,8 milioane de euro.

Declinul substanțial al efectelor pozitive ale schimbului valutar (-11,4 milioane de euro), veniturile mai mici rezultate din dezvoltarea de proprietăți fără efectele schimbului valutar (-45,2 milioane de euro) și scăderea rezultatelor reevaluării după includerea efectelor schimbului valutar (-136,2 milioane de euro) au dus la scăderea profitului de la 269,4 milioane de euro la 210,1 milioane de euro.

Află ce proiecte are Immofinanz pe piaţa rezidenţială din România

Eduard Zehetner, CEO al Immofinanz Group, vede partea plină a paharului: „Am continuat să înregistrăm succes pe linia rezultatelor operaționale și avem în față cel mai bun trimestru al acestui an financiar în ceea ce privește veniturile din chirii și din vânzarea de proprietăți. Portofoliul este solid și are o capacitate mai mare de a genera flux de numerar. În sectorul dezvoltării de proprietăți am luat o serie de decizii importante pentru evoluția viitoare a grupului și ne-am continuat extinderea pe piața rezidențială germană în ciuda deciziei de a lansa o posibilă Ofertă Publică Inițială de către sucursala noastră BUWOG. Reevaluarea  non-monetară a proprietăților din primele trei trimestre a fost, cum era de așteptat, mai mică decât în anul anterior, dar multiplele tranzacții de vânzare au confirmat setul nostru de valori conservatoare. În plus, programul nostru de vânzări, pe termen de cinci ani, și-a depășit substanțial obiectivele prin vânzarea Swiss Grand Hotel. Pentru al patrulea trimestru, ne așteptăm să înregistrăm în continuare creșteri ale rezultatelor operaționale. De asemenea, este în curs de pregătire procesul de listare la Bursa din Varșovia, a doua după cea de la Viena, care ar trebui să mărească vizibilitatea și lichiditatea acțiunilor Immofinanz.”