Cautare
, Contributor

Bani și Investiţii |
|

IMM-urile din domeniul agricol pot primi, prin AGRO INVEST, 10% din valoarea finanțării

Fermierii şi alte afaceri din domeniul agro-alimentar vor primi de la stat, prin adoptarea noului subprogram AGRO INVEST, 10% din valoarea finanţării.  
Daniel Constantin

Potrivit declarațiilor vicepreşedintelui PNL Daniel Constantin, remise de Agerpres, Guvernul a adoptat vineri, în primă lectură, Ordonanţa de modificare a Programului IMM INVEST. Astfel, se vizează adoptarea noului subprogram AGRO INVEST, dedicat în mod special IMM-urilor din domeniul agriculturii şi industriei alimentare.

Totul a pornit în urmă cu două luni când, într-o discuţie pe care am mediat-o între mediul bancar şi fermieri, s-a născut această idee, din dorinţa sinceră a ambelor părţi reprezentate la acea întâlnire de a găsi soluţii mai bune şi mai ieftine de finanţare a fermierilor. Mă bucur mult că, într-un timp foarte scurt, Guvernul a înţeles necesitatea adoptării acestei OUG pentru înfiinţarea subprogramului AGRO INVEST, cu un sub plafon de un miliard de RON anual, de care vor beneficia cu siguranţă fermierii români, greu încercaţi şi ei de pandemia de Covid-19“, a declarat Daniel Constantin.

Caracteristicile acestui subprogram sunt: o perioadă de graţie mai mare, la începutul perioadei de creditare, de 24 de luni (perioada în care trebuie să plătească doar dobânda); rambursarea creditului este customizată, în sensul în care OUG prevede că fermierii pot să ramburseze de minim 2 ori pe an; se oferă un grant de 10% din valoarea finanţării, ceea ce face că acest tip de finanţare să fie extrem de interesant în special pentru cei care doresc să facă investiţii importante în agricultură.

Statul, practic, va finanţa o parte din aceste investiţii, creând astfel o plus-valoare evidentă în acest domeniu. Bineînţeles că aici se vor aplica regulile de cumul în ceea ce priveşte ajutorul de stat, iar grantul va fi oferit cu respectarea regulilor şi în limita plafonului maxim de cumul pentru IMM-urile din domeniul agriculturii/pisciculturii“, se menţionează în comunicatul de presă.

Directorul general al FNGCIMM, Dumitru Nancu, anunţa, în urmă cu patru zile, că programul AGRO INVEST a fost notificat la Comisia Europeană şi până la finele acestei luni este aşteptată aprobarea.

Ultimul program care a fost notificat la Comisia Europeană (…) este AGRO INVEST, un program revoluţionar. A fost notificat la Comisie şi aşteptăm până la sfârşitul acestei luni să ne vină aprobarea. Este un program care este dedicat agriculturii, un subprogram în cadrul IMM Invest, în sensul că se acordă credite garantate de stat atât pentru capital de lucru cât şi pentru investiţii, diferenţa fiind că se acordă şi un grant în valoare de 10% din finanţare“, afirma directorul FNGCIMM

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii