FacebookTwitterLinkedIn

Dintotdeauna au existat antreprenori care au recunoscut că procesul de a depune proiecte în vederea atragerii de fonduri, fie ele europene, fie, mai nou, „locale”, este la fel de anevoios și incert din cauza birocrației și a lipsei predictibilității în ceea ce privește legislația.

O experiență dezamăgitoare prin care a trecut și start-up-ul fintech Etvas, înființat în 2019 de către antreprenorul Ilie Ghiciuc și localizat în Hamburg.

„Noi am încercat de câteva ori să atragem fonduri europene pe piața locală, chiar și cu societatea din România și nu ne-a ieșit. Se întâmplă lucruri inexplicabile…am avut un proiect pe care l-am pregătit pentru această măsură 3 – de ajutor de stat – care a fost recent anulată. Colegii mei au petrecut zeci de ore ca să pregătească acel proiect, după care a trebuit să depunem din nou alte hârtii, pentru ca, într-un final, autoritățile să anuleze această schemă de ajutor. Pentru companiile mici a depune un astfel de proiect înseamnă o investiție mare. Și, ajung să trăiască la final o experiență dezamăgitoare”, a punctat fondatorul Etvas, care a subliniat în cadrul unei noi ediții, Forbes Forward, faptul că societatea sa a primit ajutor financiar din partea primăriei Hamburg în valoare de 75.000 de euro pentru înființare.

„Am prieteni, aici, în Germania care au primit sprijinul financiar de la Stat, de sute de mii de euro, direct în cont, după 7 zile de la momentul depunerii actelor. Așa este logic și normal, că dacă ajung să am nevoie de un ajutor de stat, am nevoie de el rapid. Dacă mi-l oferi peste doi ani, nu mă mai ajută. Pentru Etvas, primăria orașului Hamburg a oferit un ajutor financiar în valoare de 75.000 de euro pentru fondarea companiei, iar tot procesul prin care am trecut ca să-l obținem s-a desfășurat într-un mod foarte rapid, în câteva săptămâni am știut dacă-l primim sau nu”, a mai explicat Ilie Ghiciuc.

În primăvara lui 2021, compania Etvas a atras o finanțare de un milion de euro, bani ce vor fi folosiți pentru dezvoltarea platformei din punct de vedere tehnic, dar și pentru a atrage clienți: bănci și companii de asigurări.

„În 2021 ne vom concentra în special pe piața din Germania, Austria și Elveția. Surpriza pentru noi a fost să primim un răspuns foarte bun din partea unor companii care activează și în alte state, precum SUA, și chiar România”, a mai adăugat Ilie Ghiciuc.

Referitor la anularea Măsurii 3, un raport al companiei de consultanță specializată în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene și ajutoare de stat, REI Finance Advisors, a concluzionat că una dintre consecințele negative ale acestei decizii face referire la faptul că cele peste 27.000 de companii care au aplicat pentru sprijin financiar vor pierde peste 40 de milioane de euro achitate pentru pregătirea proiectelor.

Totodată, analiza susține că, din acest punct de vedere, în categoria „pierzătorilor” se află și Statul. Prin renunțarea la investițiile de peste un miliard de euro s-ar fi creat peste 10.000 de noi locuri de muncă pentru care companiile beneficiare ar fi plătit taxe de peste 300 de milioane de euro.

În cadrul Măsurii 3 au fost depuse 27.736 de cereri și doar aproximativ 4.000 de companii ar fi fost eligibile pentru finanțare, la cele 500 de milioane de euro fonduri alocate M3.