Cautare
, Contributor

Imobiliare |
|

Ilie, Coldwell Banker: ”Prima Casă a fost un motor pentru rezidențial”

coldwell_banker.jpg
”Prima Casă a avut și va avea în continuare un rol determinant pe segmentul rezidențial. În cazul Coldwell Banker, aproximativ o treime din tranzacțiile intermediate se efectuează printr-o finanțare Prima Casă”, spune Valentin Ilie.

Guvernul a hotărât, la începutul săptămânii trecute, stabilirea plafonului de garanții ce pot fi emise în 2014 pentru programul „Prima Casă” la 1,2 miliarde de euro. Am stat de vorbă cu Valentin Ilie,  CEO Coldwell Banker Affiliates of Romania, despre efectul programului asupra pieței rezidențiale.

Află câți bani au rămas din plafonul alocat programului ”Prima Casă” în 2013

Forbes.ro:  Cât de mult contează programul Prima Casă pentru strategia dumnevoastră de business?

Prima Casă a avut și va avea în continuare un rol determinant pe segmentul rezidențial. Sunt proiecte în care se vând 20%-25% din unități prin Prima Casă la fel cum există și segmente de piață unde tranzacțiile prin programul guvernamental sunt majoritare. În cazul Coldwell Banker, aproximativ o treime din tranzacțiile intermediate se efectuează printr-o finanțare Prima Casă.

Buyukhanli, Opus Land Development: ”Prima Casă, o soluție atractivă de finanțare”

Forbes.ro: Care sunt principalele avantaje ale programului pentru sectorul real estate/de construcții? Există și dezavantaje?

Programul Prima Casă a fost un motor pentru sectorul rezidențial și a avut și un rol în determinarea inițială a unui barem de preț,darlucrurile au continuat să evolueze ulterior. Prima Casă este importantă și pentru dezvoltatori, însă creșterea cererii înregistrată anul trecut a fost influențată de mai mulți factori, nu doar de Prima Casă. 

Cei care achiziționează acum o locuință au o nevoie reală, o nevoie a cărei satisfacere, în funcție de condițiile macroeconomice, poate fi amânată un an, doi ani, trei ani. În 2013 s-au lansat mult mai multe proiecte noi comparativ cu anii precedenți, numărul tranzacțiilor a fost în creștere, toate aceste fapte datorându-se nu doar existenței programului Prima Casă, introdus încă din 2009, cât și unui nivel de încredere mai ridicat, unei încetiniri a scăderii prețurilor și a unei oferte tot mai atractive din partea dezvoltatorilor. 

Prima Casă are beneficii reale pentru dezvoltatori dar și pentru potențialii cumpărători care își doresc și au nevoie de o locuință nouă și care pot accesa astfel o finanțare în niște condiții atractive. De multe ori se trece cu vederea acest aspect, faptul că Prima Casă nu a adus beneficii doar pentru dezvoltatori sau bănci cât și pentru cei care și-au dorit o locuința nouă.

Ion Cătuțoiu, RealTime: ”Prima Casă nu este un criteriu de calificare a locuințelor”

Forbes.ro: Vi se pare suficient plafonul de 1,2 miliarde de lei stabilit de Guvern pentru 2014?

Este un nivel acceptabil și, dacă fondurile vor fi epuizate, se va putea opera o suplimentare, așa cum s-a făcut și în alți ani.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii