Cautare
, Staff

Afaceri |
|

Ilan Laufer, fostul ministru al Mediului de Afaceri, lansează programul Smart Start USA, care va facilita accesul IMM-urilor din România și Europa de Est pe piața americană

Ilan Laufer, fostul ministru al Mediului de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, lansează Smart Start USA, care urmărește finanțarea și facilitarea accesului unui număr de cel puțin 10.000 de IMM-uri și antreprenori din România pe piața Statelor Unite ale Americii, anual.
Laufer

Prin acest program, va fi creat un parteneriat cu autoritățile locale, camerele de comerț, sindicatele și societatea civilă.

Acest program a pornit de la cinci provocări principale cu care se confruntă un antreprenor din România sau Europa de Est atunci când vrea să pătrundă cu afacerea sa pe piața din SUA: lipsa unei soluții integrate – un IMM trebuie să contacteze mai mulți furnizori de servicii pentru a obține o perspectivă corectă; lipsa serviciilor pesonalizate – serviciile disponibile nu dispun de flexibilitate și personalizare; lipsa expertizei antreprenoriale și diplomatice – mulți furnizori de servicii nu au experiență viabilă și rețele relevante în mediul antreprenorial din SUA; costuri ridicate – acestea sunt ritidacate și multe trebuie plătite în avans, ceea ce face dificil pentru IMM-uri să contracteze serviciul; lipsa conștientizării – există o promovare redusă a investițiilor și a oportunităților comerciale ale Statelor Unite.

„În perioada ianuarie-februarie, schimburile comerciale au atins pragul de 507,7 milioane de euro, față de 495,3 milioane de euro în perioada similară a anului trecut. Avem 1389 de societăți cu capital american de peste 50%, cu 498 de milioane de lei capital subscris. Un număr de 419 din aceste companii au un capital subscris semnificativ de peste 10.000 lei și asigură peste 14.000 locuri de muncă în România. Investițiile directe se ridică la 1,34 miliarde de euro, dar, consider că încă este loc de mai bine”, a spus Mihai Daraban, președintele CCIR.

Programul Smart Start SUA va fi implementat printr-un Road Show, care va promova parteneriatul dintre România și SUA; vor fi organizate peste 30 de evenimente în principalele orașe ale României, unde sunt așteptați între 300-800 de antreprenori per eveniment, astfel, 10.000 de antreprenori pe an vor cunoaște oportunitățile pieței americane; va fi lansată o platformă care va oferi accesul la informații relevante pentru evaluarea oportunităților și a pașilor în implementare.

Practic, Smart Start SUA va oferi educație și dezvoltare antreprenorială pentru mai mult de 10.000 de IMM-uri și antreprenori în fiecare an și acces la o gamă largă de instrumente financiare și servicii personalizate pentru programul Smart Start SUA.

Principalii parteneri și colabortori ai programului sunt Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR), US Commercial Service, Autorități locale și centrale și Instituții financiare.

Proiectul Smart Start USA se va concentra pe următoarele segmente economice: IT, auto, piața imobiliară, piața farmaceutică și medicală, mobilă și artizanat, turism, agricultură, investiții financiare.

„În ceea ce privește parteneriatul României cu Statele Unite ale Americii, avem o fișă de țară care menționează prioritatea zero în acest moment: utilizarea într-un mod cât mai pragmatic a prevederilor parteneriatului dintre cele două țări prin promovarea proiectelor economice de interes pentru România și prin sporirea investițiilor directe americane în economia românească. Asta facem, suntem primii care facem asta cu un proiect care va fi la nivel național. Această inițiativă a mediului privat va demonstra partenerilor noștri americani că putem face mai mult. Vom încerca prin intermediul acestui program să jucăm nu numai un rol în zona parteneriatului strategic pe dimensiunea economică, ci și să facem lobby pentru România în SUA, cât de mult este posibil”, a spus Ilan Laufer. Acesta a precizat că va locui în SUA pentru doi ani, pentru a facilita implementarea acestui program.

 

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii