FacebookTwitterLinkedIn

Ceara din urechi are rolul de a proteja urechea, însă, acumularea excesivă poate duce la formarea dopurilor de cerumen. Un blocaj de acest fel te poate face să îți simți urechile pline, îți poate afecta auzul sau poate provoca dureri. Igiena urechii ajută la prevenirea acumulării dopurilor de cerumen. Totuși, dopurile de cerumen nu trebuie asociate cu lipsa igienei. Acestea pot apărea în ciuda igienei corecte, fiindcă se acumulează în profunzime. Reține că o curățare incorectă a urechilor poate duce la deteriorarea timpanului, așa că ar fi bine să știi pașii exacți în acest sens:

1.Curăță urechea la exterior

Folosind o bucată de material textil moale sau un bețișor de urechi umezit cu apă caldă, curăță zonele externe ale urechii. Nu încerca să cureți zonele inaccesibile din interior ale urechii. Nu introduce bețișorul și niciun alt obiect în ureche, din dorința de a curăța mai profund. Acest lucru poate atât să deterioreze timpanul, cât și să împingă mai adânc un eventual dop de ceară. 

2. Folosește un spray auricular 

Din când în când, conform instrucțiunilor din prospect, utilizează un spray auricular pentru curățarea în profunzime. Aceste produse se pot achiziționa fără prescripție medicală din farmacii și au rolul de a dizolva ceara. De asemenea, acestea pot fi utilizate și pentru a dizolva dopurile de cerumen. Spray-urile auriculare pot conține peroxid de hidrogen, uleiuri, glicerină sau soluții saline. Pulverizează în ureche, apoi, ține capul înclinat puțin timp, pentru a lăsa soluția să acționeze. Este important să urmezi recomandările produsului respectiv. 

3. Solicită o spălătură auriculară

Dacă prezinți simptomele unui dop de ceară (urechi înfundate, durere la nivelul urechilor, țiuit, diminuarea auzului, senzația de ureche plină sau presiune în ureche), adresează-te medicului ORL. Acesta îți va recomanda fie o extracție de dop de cerumen fie o spălătură auriculară. În acest sens, va utiliza picături pentru urechi, astfel încât să dizolve dopul de ceară. Apoi, medicul va elimina dopurile de ceară folosind o seringă cu apă călduță. Procesul durează câteva minute și vei simți diferența imediat. În comerț se găsesc astfel de kituri pentru îndepărtarea dopurilor de ceară și diferite dispozitive de extracție, însă, nu este recomandat să încerci să le îndepărtezi acasă. Extracția dopurilor acasă poate duce la rănirea urechilor. 

Dacă suspectezi prezența unui dop de ceară, este important să eviți metodele populare de eliminare a acestora, cum ar fi conurile sau lumânările care se introduc în urechi și care se ard la un capăt. O astfel de metodă poate provoca arsuri, sângerări, blocaje în ureche sau poate afecta timpanul. De asemenea, evită introducerea altor obiecte pentru a extrage dopul, cum ar fi agrafele. 

În concluzie, curăță-ți urechile doar la exterior și mergi la medic atunci când apar simptomele unui dop de ceară. Evită alte metode populare de curățare a urechii și inserarea obiectelor în ureche, dacă vrei să nu te rănești.