FacebookTwitterLinkedIn

Ce sunt virusurile?

Virusurile sunt organisme vii de dimensiuni microscopice (20-300 nm, 1nm=10-9m), care pot produce îmbolnăviri cu evoluție variabilă ca severitate, de la forme ușoare (Guturaiul comun) la forme severe (Gripa, Covid -19) la orice specie – om, animal, plante. Virusurile sunt caracterizate de infecțiozitate ridicată (răspândire rapidă a infecției și afectarea unui număr mare de contacți).

Cum luăm contact cu virusurile?

Prin contact direct – de la om la om. Transmiterea se poate face prin picături Pflugge (picături infectate pe care le eliminăm prin respirație, strănut sau tuse, provenind din căile respiratorii ale unui persoane). O persoană care strănută poate împrăștia picăturile infectante la aproximativ 6-8 metri în jurul său, putând infecta zeci de alte persoane dacă ne aflăm într-un loc aglomerat (mijloc de transport în comun aglomerat, concerte etc.).

Prin contact indirect – picăturile infectante eliminate din căile respiratorii ale unei persoane, prin tuse, strănut se depun pe suprafețe, rămânând pe loc perioade variate, în funcție de materialul aflat în discuție (în cazul SARS-CoV-2 remanența pe materiale a picăturilor infectante este variabilă: pe plastic 5 zile, pe lemn 4 zile, pe metal 48 ore, pe aluminiu 8 ore, pe hârtie 4-5 zile, pe pielea mâinilor câteva minute-ore).

Cum le explicăm copiilor că virusurile ne îmbolnăvesc?

Copiii sunt extrem de inteligenți și receptivi la nou. Pun întrebări. Acordați-le timp. Avem nevoie să fim onești și vor înțelege. Acordați-le încredere și fiți clari în explicații. Atunci când nu aveți informații concludente, nu îi speriați. Nu le transmiteți nesiguranță. Astfel de atitudini daunează mai mult decât lipsa unor explicații clare. Dincolo de valoarea informației în sine, pentru a reduce anxietatea copilului, cel mai mult contează ca orice copil să-și păstreze încrederea în părinte sau și să-l simtă sincer interesat de dilemele sale, să simtă că i se acordă timp și atenție într-un moment dificil.

În cazul virusurilor sau al oricărui alt microorganism este esențială înțelegerea faptului că omul nu este singura ființă de pe Pământ. Trăim împreună și cu păsări, și cu animale, și cu ființe mici, pe care nu le putem vedea cu ochiul liber. Utilizați trecerea de la dimensiuni mari la cele foarte mici, pentru a-l ajuta pe copil să pătrundă ușor într-un Univers pe care nu îl poate percepe cu văzul, auzul sau mirosul.

Întrebarea la care se răspunde foate greu rămâne: de ce o ființă atât de mică, pe care nu o văd, mă poate îmbolnăvi, dacă eu nu o deranjez pe ea?  Copiii gândesc simplu și pun întrebări directe.

Nu este ușor să explici unui copil faptul că un virus nu poate exista fără o gazdă, că nu poate trăi decât dacă intră în celulele noastre și se înmulțește acolo – că practic așa ne îmbolnăvim. O cale aparent mai simplă este să explicăm faptul că fiecare ființă evoluează, își caută posibilități de a trăi, a se hrăni, a avea o „casă“, fie și „împrumutată de la o gazdă“.  Problema cu aceste virusuri este că vin, se instalează și apoi „uită să plece“, producând îmbolnăviri, precum un oaspete nepoftit, care vine în casa ta, produce mizerie, distruge și nu dorește să plece, ba chiar te poate îmbolnăvi. Așa vor înțelege mai ușor nevoia de igienă a mâinilor, a pielii, a părului, dinților, ochilor sau a casei.

Toate virusurile ne îmbolnăvesc? Sau sunt și unele  prietenoase?

Virusurile nu sunt foarte prietenoase. Ajung în corpul omenesc, intră în celulele sale și produc îmbolnăviri. Unele virusuri produc boli ușoare: răceala comună, altele, precum virusul HIV, produc boli severe, slăbesc foarte tare organismul, îi distrug capacitatea de apărare – “soldații care asigură apărarea” – limfocitele. În absența unui diagnostic corect, a unui tratament aplicat cât mai repede posibil, formele severe ale bolilor virale pot duce la pierderea de vieți omenești (rujeola, rubeola, varicela, poliomielita).

Pentru multe boli virale, avem din fericire vaccinuri eficiente, pe care le administrăm copiilor la vârste foarte mici, tocmai pentru a le proteja sistemul imun încă nepregătit să lupte eficient împotriva virusurilor. Programul Național de Vaccinare al țării noastre are astfel de vaccinuri: împotriva virusului rujeolic, rubeolic și poliomielitic.

Explicați-le copiilor că și pentru virusul SARS CoV-2, care produce boala Covid-19, medicii din întreaga Lume lucrează pentru a descoperi și fabrica un vaccin eficient. Până când îl vom avea, avem posibilitatea să ne apărăm prin igienă, măști, mănuși, viziere, respectarea regulilor de păstrare a distanței recomandate de minimum 1,5-2m.

În sezonul cald, enterovirusurile sunt foarte prezente printre copii și dau simptome greu de gestionat (vărsături, diaree). Cum îi ferim?

Odată cu sezonul de vară va crește și numărul bolilor diareice. Mânuțele murdare, consumul fructelor și al legumelor nespălate, al alimentelor procesate incorect pot duce la îmbolnăviri nedorite.

Enterovirozele aduc stare generală modificată, febră, scaune diareice, vărsături, dureri abdominale. Dacă nu sunt identificate la timp pot duce la deshidratare, agravare, evoluție spre insuficiență renală.

Prevenția rămâne cheia de boltă a acestor afecțiuni. Avem două soluții: igiena și vaccinarea, acolo unde este posibil. O boală cu evoluție potențial severă poate fi produsă de către Rotavirus. Copiii sub 2-3 ani sunt afectați cel mai frecvent. Pentru boala rotavirală există posibilitatea prevenției prin vaccinare. La copilul sub vârsta de 6 luni este posibilă și recomandată de către OMS și MS, vaccinarea anti-rotavirală.

Păstrarea igienei mâinilor, a alimentelor, consumul apei îmbuteliate, respectarea regulilor “curățeniei de acasă” oriunde vom merge înseamnă primul pas spre a ne păstra sănătatea.

Chiar dacă nu mai sunt în colectivitate o perioadă, copiii se vor întâlni în parcuri, în cadrul activităților sportive. Cum îi putem proteja de coronavirus?

Virozele sunt boli serioase. Covid-19 produs de virsul SARS CoV-2 rămâne o amenințare la adresa sănătății noastre a tuturor. Avem datoria morală de a ne educa de acasă copiii: să fie atenți la curățenia mânuțelor, la atingerea clanțelor, balustradelor, la contactul cu persoane răcite, bolnave. Spălarea pe mânuțe, dezinfectarea cu gel dezinfectant sau ștergerea cu servețele umede dezinfectante, purtarea măștii peste vârsta de 2 ani sau a mănușilor la copiii mai mari de 6-7 ani rămân reguli în vigoare probabil pentru încă mult timp.

ATENȚIE! Este nevoie maximă să ne învățăm copiii să fie atenți, dar și buni în același timp, precauți, dar să-și păstreze empatia și compasiunea față de aproapele lor, păstrând o distanță decentă, dar NU ajungând la stigma socială față de persoane bolnave sau seniorii de lângă noi.

Toate afecțiunile cauzate de virusuri se tratează simptomatic și fără antibiotic? De ce nu folosim antibiotic în afecțiunile cauzate de virusuri?

Virozele nu răspund la antibiotic. Antibioticele reprezintă o clasă de medicamente eficiente țintit pentru specii bine definite de bacterii. Administrarea antibioticelor fără recomandare medicală poate duce la dezvoltarea rezistenței microbilor la acțiunea bactericidă a antibioticului având drept consecință apariția unor specii noi de microbi polirezistenți la terapiile cunoscute, eșec al tratamentului și, nu în ultimul rând, infecții severe pe care nu le vom mai putea controla.

Ce înseamnă o igienă corectă? Ne putem feri, efectiv, de virusuri printr-o igienă corectă?

Igiena personală+igiena casei+igiena locului de muncă+igiena comunității în care trăim = Prevenție = sănătate

Putem transforma săpunul, dezinfectantul de mâini, masca în supereroi împotriva virusurilor?

În mod cert au fost și rămân Supereroii noștri, cu condiția utilizării judicioase: spălat pe mâini un minut, spălat corect fiecare degețel în parte, duș zilnic, hăinuțe curate, igiena năsucului, igiena dentară și, nu în ultimul rând, concursuri cu premii pentru „Prichindeii – cei mai pricepuți doctori împotriva infecțiilor“.

Cum putem avea grijă la igiena alimentelor?

Alimentele se achiziționează din spații comerciale sigure, se verifică eticheta, conținutul, valabilitatea, se transportă în siguranță, se păstrează la temperatuta optimă înscrisă pe etichetă de către producător, se prepară și se consumă în condiții de prospețime maximă sau, acolo unde este cazul, fierbere, coacere corespunzătoare și, nu în ultimul rând, în deplină armonie cu fiecare membru al familiei cu care vom sta la masă.

Există virusuri și în încăperi/în casă? Care ar fi igiena corectă a locuinței? Ce substanțe putem folosi pentru a igieniza corect suprafețele din casă?

Virusurile există peste tot. Casa este locul unde ne petrecem Timpul personal, împreună cu cei dragi. Igiena casei rămâne esențială pentru protecția celor dragi. Aerisim minimum 10 minute la fiecare oră. Schimbăm lenjeria de pat, curățăm covoare, dezinfectăm podele, îmbrăcăminte, încălțăminte. Utilizați dezinfectante sau biocide, dar numai dacă sunt recomandate pentru uz gospodăresc. Clorul rămâne un dezinfectant bun, accesibil, recomandat. Asigurăm păstrarea materialelor dezinfectante sub cheie astfel încât micuții noștri să nu ajungă la ele și să evităm intoxicații accidentale care pot fi foarte grave.

Cum dezinfectăm jucăriile?

Prin spălare la mașina de spălat la 60 grade în cazul plușurilor, prin dezinfecție cu cloramină 10% (imersie minimum 60 minute), urmată de clătire foarte atentă pentru jucării de cauciuc. Săpunul este în top – accesibil și la îndemâna tuturor.

Cât de important este să nu exagerăm cu igiena? Să nu trecem într-o extremă care poate dăuna, curățând excesiv locuința, obiectele cu care intrăm în contact și chiar și corpul!

Familia este puternică dacă se bazează pe înțelegere, echilibru, armonie, decizii corecte și sprijin al fiecărui membru. Exagerările nu au folosit nimănui, în schimb „paza bună trece primejdia rea!“ rămâne o zicală de aur care se aplică acum, mai mult ca oricând. Toți învățăm, în fiecare zi!

Avem de-a face cu o situație pe care nu ne-am dorit-o, pentru care nimeni nu era pregătit. Am pierdut vieți omenești. Nimeni nu și-a dorit așa ceva. Ne rămâne să fim uniți, atenți, solidari cu cei de lângă noi, grijulii la nevoile vârstelor extreme, protectori și mai ales ne rămâne să înțelegem acum, mai mult ca altădată, valoarea bunătății, blândeții și a Timpului petrecut în deplină sănătate, alături de cei dragi Inimii noastre.