FacebookTwitterLinkedIn
Săptămâna trecută, guvernul danez a anunțat companiile private lovite de efectele pandemiei că va plăti 75 la sută din salariile angajaților lor pentru a evita disponibilizările în masă. Planul ar putea determina guvernul să cheltuiască 287 de miliarde de coroane daneze (peste 38 de miliarde de euro), adică aproximativ 13% din PIB în următoarele trei luni. Un plan foarte curajos, conform publicației citate.
 
„Guvernul a acceptat să acopere costurile salariilor angajaților la companii private, atât timp cât acele companii nu concediază oamenii. Dacă o companie face o notificare spunând că trebuie să concedieze 30% din lucrători sau să concedieze cel puțin 50 de persoane, statul a acceptat să-și asume 75% din salariile lucrătorilor, până la nivelul de aproape 3.300 de dolari pe lună”, susține profesorul Flemming Larsen, de la Universitatea Aalborg din Danemarca, citat de The Atlantic.
Potrivit acestuia, ideea de bază este că guvernul dorește ca firmele să își păstreze relația cu lucrătorii. „Va fi mai greu să existe o recuperare puternică dacă firmele vor trebui să piardă timpul ulterior pentru a-și reangaja lucrătorii concediați. Planul va dura trei luni, după care guvernul speră că lucrurile vor reveni la normal.”
Interesant este însă că muncitorii pentru care sunt plătite compensații nu au voie să lucreze în această perioadă.„Muncitorii care stau în companii nu primesc compensația de 75%.”
 
Cu alte cuvinte, guvernul danez a „înghețat” economia timp de trei luni, conștient fiind că toți acești oameni nu vor putea lucra în următoarele câteva luni. În loc să facă runde de concediere, urmate de runde de angajare, care vor întârzia recuperarea, au preferat să înghețe întreaga economie, iar atunci când “problema” Coronavirusului se va termina, o vor putea „dezgheța” și aproape toată lumea va fi în continuare în cadrul companiei în care lucra în ianuarie.