FacebookTwitterLinkedIn

O posibilă fuziune va fi realizată prin emiterea de noi acțiuni a Ideea pe care să le preia Vodafone și ar avea ca rezultat deconsolidarea Vodafone din Vodafone India, respectiv crearea unei noi companii sau a unui nou grup telecom.

Nu există nicio certitudine că o tranzacție va fi realizată, nici în ceea ce privește termenii, nici în ceea ce privește data când va fi finalizată aceasta”, au mai spus reprezentanții Vodafone, grup cu sediul în Newbury (Anglia).

Acțiunile Vodafone au urcat cu 3% după ce s-a anunțat că urmare a posibilei tranzacții Vodafone se va deconsolida din Vodafone India și că va primi acțiuni din noul grupul rezultat, scrie Reuters. Vodafone și-a anunțat intențiile de a face un spin-off între afacerile din India, dar a declarat, pe 15 noiembrie, că se așteaptă ca situația din piață să se stabilizeze înaintea listării acțiunilor Vodafone India.

Acțiunile Idea au crescut cu 29%, ajungând la cel mai mare nivel din momentul în care și-a început activitatea în anul 2007, astfel că valoarea de piață a acesteia a depășit 5 miliarde de dolari, scrie Bloomberg.

Fuziunea dintre cele două companii ar duce la crearea unui nou lider de piață care ar face mai bine față războiului prețurilor de pe piața indiană, subliniază Reuters.

O fuziune ar combina locul 2 și locul 3 din operatorii telecom din India, ducând la aparția unui operator cu 387 de milioane de abonați, o cotă de piață de 36% și oferirea celor mai rapide servicii de 4G din India. În plus, noua entitatea rezultată din fuziune ar avea o datorie netă de aproximativ 10,6 miliarde dolari, pe baza împrumuturilor raportate.

De asemenea, Vodafone ar beneficia astfel de o listare a companiei din India, la care se gândește cel puțin începând din 2011.

De altfel, tranzacția va elimina un cost, în condițiile în care Vodafone a fost forțat anul trecut să reducă cu 5 miliarde de dolari evaluarea afacerilor sale din India, din cauza concurenței de pe această piață, însă a și investit 7 miliarde de dolari.

Cei trei mari operatori de telefonie din India, Bharti Airtel BRTI.NX, Vodafone și Idea, se află sub presiune de la intrarea pe această piață a Jio Infocomm, un nou operator deținut de miliardarul Mukesh Ambani (cel mai bogat om din India), ofertă care a zguduit piața indiană prin oferirea gratuită de servicii de voce și de date.

Bharti și alți rivali locali, inclusiv Vodafone India, și-au redus drastic tarifele preplătite și și-au dezvăluit planurile de a furniza servicii de date mai ieftine pentru a concura împotriva lui Jio.