FacebookTwitterLinkedIn

„Digital Trade Chain Consortium” include băncile UniCredit, HSBC, Deutsche Bank, KBC, Societe Generale, Natixis și Rabobank. Acest consorțiu dorește ca platforma pe baza blockchain, tehnologia din spatele bitcoin, să fie sustenabilă și disponibilă pentru IMM-uri până la sfârșitul anului.

Există peste 20 de milioane de IMM-uri în Europa și oferă aproximativ 85% din locurile de muncă, deci este o parte esențială a economiei, astfel că orice poate facilita creșterea în comunitatea IMM-urilor va contribui mult”, a spus Keith Bear, vicepreședinte pentru piețele financiare și șef de bloc de la IBM.

Hubert Bdenoot, directorul general pentru finanțe comerciale al KBC, nu crede că noua platformă va revoluționa piață, iar jumătate din IMM-uri vor fi dintr-o dată pe platformă: „Cred că este ceva care trebuie să crească, dar care va crea un efect de halo pe piață”.

Finanțarea în domeniul comerțului a fost identificată într-un studiu efectuat de IBM și de Economist Intelligence Unit, anul trecut, drept una dintre zonele de top în care blockchain ar putea avea un impact.

Tehnologia blockchain oferă un sistem electronic de evidență și procesare a tranzacțiilor, care permite tuturor părților să urmărească documentația printr-o rețea securizată și nu necesită verificări de la terți. Acest mod de funcționare contrastează cu procesul actual, în care tranzacțiile de finanțare a comerțului implică, de obicei, o pistă complicată pe hârtie care necesită servicii de curierat internațional și care este vulnerabilă la frauda documentelor, iar finalizarea acesteia poate dura până la o lună.

Ceea ce vom avea este o platformă pentru a aduce împreună cumpărătorii și vânzătorii și pentru a face tranzacțiile comerciale foarte transparente, începând cu momentul în care se eliberează o comandă de achiziție până la plată. Primul serviciu care va fi disponibil pentru cumpărători și vânzători este finanțarea și acoperirea riscurilor și va include, de asemenea, un sistem track-and-trade, astfel încât cumpărătorii și vânzătorii să poată urmări transferul fizic al bunurilor”, a subliniat Bdenoot.