FacebookTwitterLinkedIn

Mă gândesc la femeia mea. De câte ori am văzut-o tristă și indispusă? De câte ori i-am provocat tristeți? De multe ori. Am un sentiment de vinovăție tot holbându-mă la această reclamă care se adresează „publicului feminin”.

Ca bărbat, parcă îmi este mai ușor să trec peste o stare nașpa: beau o bere, două, trei și mă culc. A doua zi, mă trezesc mahmur, dar cu două pahare de apă rece îmi trece. Nu am nevoie de SunMag cu B6.

Aș putea să-i cumpăr femeii mele acest supliment alimentar, dar mai întâi ar trebuie s-o întreb dacă e tristă. Ca să verific, ca să nu-l cumpăr degeaba, să dau banii aiurea, bănuiesc că e scump de vreme ce rezolvă o așa problemă complicată a vieții. Sau mai bine n-o întreb. În iureșul cotidian, în stresul orașului și al serviciului, cu siguranță ar avea nevoie de o astfel de pastilă pe zi. Să-i cumpăr o cutie, s-o țină pe raftul cu medicamente, poate va avea nevoie cândva „să privească viața cu drag”.

Dar mă enervează sintagma „cu drag”. O aud din ce în ce mai des la oamenii din jurul meu. „Cu drag, cu mare drag!…” Este atât de des folosită, cu automatism, în orice împrejurare, încât ai spune că societatea românească este „plină de dragoste”, de căldură, de afecțiune. Aiurea! „Cu drag” a devenit o sintagmă pronunțată cu atâta insistență, încât s-a golit de emoție și, ca o reacție adversă, s-a transformat într-un „supliment” de ipocrizie în lumea noastră. Nici nu mai poți să faci deosebirea de „dragul” adevărat!

Mă gândesc din nou la „Privește viața cu drag. Ia SunMag cu B6!” Marketingul ăsta a atins cote nebănuite de tupeu. Adică, promite oamenilor buna dispoziție, optimismul și chiar fericirea. Încearcă această pastilă și ai să vezi ce frumoasă este viața! Sunt multe produse farmaceutice care se adună sub această umbrelă a promisiunilor. (Inclusiv Viagra, dar atenție, bărbați!, în acest caz este necesară o rețetă de la medic!)

CITEȘTE: CĂDERE LIBERĂ

Desigur, un director de marketing sau un medic tocmit de producător mă va contrazice cu: „studiile clinice”, „ultimele cercetări în domeniu”, „un grup de cercetători de la universtitatea…” au dovedit că nivelul scăzut în organism de Magneziu și vitamina B6 conduce la stări de pesimis, fără chef de viață, așadar, dacă nu vrei să ajungi să-ți pui ștreangul de gât, Doamne ferește!, ia pastila asta, cu drag! – m-ar putea convige specialiștii în vânzării.

Trebuie să recunosc că la aceste argumente ale vânzătorilor nu prea am contraargumente. Dacă așa zice marketingul, bazat pe „studiile clinice”, așa să fie!… (În paranteză fie spus, sunt destule pastile puse pe piața autohtonă, care promit consumatorilor o „viață roz”, fără să aibă „studii clinice”, care să argumenteze științific rezultatele și efectele în urma administrării.)

La un asemenea tupeu de marketing, eu, consumatorul, ce-aș putea să fac? Să închid ochii la mesajul publicitar?, să fug?, să ocolesc astfel de mesaje?, până am să cad în depresie din cauza acestei publicități agresive. Mincinoase? Când ți se promite că-ți vei recăpăta „optimismul” este cam greu să-l pui în discuție pentru că fiecare înțelege altceva. Una este să evaluezi efectele lui „Prostamol” sau „Prostenal”, care revigorează prostata (atenție, bărbați!, lucru care se poate verifica în cursul nopții, dacă faci pipi prea des!) și alta este „dragostea de viață”, asigurată de vreo pastilă cu Magneziu și B6.

Mă gândesc că „viața este frumoasă” (ce platitudine am gândit!) Dar reclamele și vânzătorii, cu disperare, dau năvală în viața mea cu tot felul de promisiuni ca să-mi facă viața și mai frumoasă. Dacă aș lua în serios toate aceste mesaje, există riscul să devin un sclav. Care „privește cu drag viața” fără să-și dea seama că altcineva îmi dictează ce să mănânc, ce să beau, ce săpun să folosesc, ce pastile să înghit. Pentru a fi fericit. Viața poate fi trăită și fără publicitate. Cu drag!

CITEȘTE: UN CAL, UN CAL, PR-UL MEU PENTRU UN CAL!