Cautare
, Editor Coordonator

Explorator. De vocație, om. De profesie, povestitor. www.georgianaciofoaia.ro

Lifestyle |
|

Hygge, arta de a trăi frumos

Am citit recent „Mica Enciclopedie Hygge – Rețeta daneză a fericirii“, semnată de Meik Wiking, și am vrut să-l cunosc pe omul care a pus cap la cap elementele care îi transformă pe danezi în cel mai fericit popor din Europa. Urmează un carusel de întrebări și răspunsuri despre ce este hygge și despre cum putem „importa“ această emoție.
Meik Wiiking FOTO Chris McAndrew

Cozy, douillet, confortabil – toate exprimă același sentiment. Cuvântul hygge, varianta daneză a primelor trei sinonime, provine dintr-un termen norvegian care înseamnă „stare de bine“, iar cel mai bun ghid pentru a înțelege acest concept este „Mica Enciclopedie Hygge“.

Meik, potrivit studiilor efectuate de Raportul Mondial al Fericirii al Organizației Națiunilor Unite, danezii sunt cei mai fericiți oameni din Europa. Care este însă povestea Institutului de Cercetare al Fericirii din Copenhaga și cum ți-a venit ideea înființării unui astfel de institut?

Am două motive pentru care am creat Institutul de Cercetare al Fericirii. În primul rând, în 2011, ONU a publicat o rezoluție care afirma că „găsirea fericirii este un obiectiv uman fundamental“, iar în 2012 acceași organizație a publicat primul său raport privind fericirea mondială. Luând în considerare o serie de factori, raportul a fost publicat în fiecare an de atunci și mă bucur să spun că Danemarca a ieșit în topul listei, de patru ori din cinci, până acum. Mi-am dat seama că cineva din Danemarca ar trebui să încerce să strângă informații pentru că ne descurcăm atât de bine în clasamentul fericirii și apoi m-am gândit că poate că ar trebui să fac chiar eu asta. În aproximativ două luni, am renunțat la slujba mea și am început să acord mai multă atenție interesului global în ceea ce privește fericirea.

În al doilea rând, în același timp cu lansarea acestor studii, mentorul meu de la locul de muncă – un bun coleg și un prieten adevărat – s-a îmbolnăvit și a murit la vârsta de 49 de ani. Cu mulți ani în urmă, mama mea a murit, de asemenea, când avea 49 de ani. Așa că am început să mă gândesc ce aș face dacă aș trăi doar până la vârsta de 49 ani: de ce să nu creez ceva care ar putea fi cu adevărat interesant? O lună mai târziu am renunțat la slujba mea.

Hygge, așa cum reiese din cartea scrisă de tine, înseamnă crearea unei atmosfere plăcute și bucuria simplă pe care ți-o aduc lucrurile bune în viață, alături de oamenii dragi. Spune-ne mai multe despre acest concept.

Hygge a primit mai multe definiții, începând de la „arta de a crea intimitate“, „confortul sufletului“ și până la „cocoa by candlelight“, iar unele dintre ingredientele-cheie sunt comunitatea, relaxarea, indulgența, prezența și confortul. Adevărata esență a hygge este găsirea fericirii de zi cu zi și este, practic, asemenea unei îmbrățișări, dar fără atingerea fizică. Cred că Benjamin Franklin a spus-o cel mai bine: „Fericirea constă mai mult în bucurii mici sau în plăceri care apar în fiecare zi decât în doze mari de noroc care se întâmplă rareori“.

Îți dau un exemplu. Într-un decembrie, chiar înainte de Crăciun, petreceam weekendul cu niște prieteni într-o cabană veche. Cea mai scurtă zi a anului a fost împodobită de pânza strălucitoare de zăpadă care acoperea peisajul înconjurător. Când apunea soarele, în jur de ora patru după-amiaza, nu îl mai vedeam timp de șaptesprezece ore, așa că ne strângeam lângă foc. Eram cu toții obosiți după drumeții și adormiți pe jumătate, așezați într-un semicerc în jurul șemineului din cabană, purtând hanorace groase și șosete din lână. Singurele sunete pe care le puteam auzi erau scânteile din șemineu, ceaiul care fierbea și sorbiturile cuiva dintr-o cană cu vin fiert. Apoi, unul dintre prietenii mei a rupt tăcerea.

„Ar putea fi momentul acesta mai hygge decât atât?“, a întrebat el retoric.

„Da“, a spus una dintre fete, „doar dacă afară ar începe furtuna“.

Așadar, hygge se referă la sentimentul acela de siguranță și de confort și pe care, în cele din urmă, îl simți negreșit: poate fi și îmbrățișarea persoanei iubite pe canapea sau o cină unde împarți ce ai mai bun de mâncare cu prietenii apropiați. Hygge înseamnă a-ți oferi ție și celorlalți o tratație, a savura astfel de momente, simple, dar alături de oameni dragi. Sfatul meu: mănâncă tort cu prietenii, asigură-te că lumina este perfectă și caută să creezi un hyggekrog cât de mic în casa ta.

Care sunt lucrurile tale Hygge favorite, Meik? Și, dacă tot suntem la acest capitol, cum putem construi calitatea în ceea ce privește stilul de viață?

Hygge este un lucru pe care îl practic în fiecare zi. Încerc să găsesc câte o mică plăcere și să las loc recunoștinței în rutina mea zilnică. Sezonul hygge este iarna, atunci când ziua se micșorează, afară e întunecat, așa că ne punem puloverele pufoase și putem aprinde lumânările în timp ce ne bucurăm de un gogg (vin fiert). Dar hygge este un sentiment care poate fi, de asemenea, experimentat în timpul unui picnic, al unui barbeque în parc sau în timpul unei plimbări cu bicicleta prin pădure.

Ce stă la baza enciclopediei tale „de trăit frumos“? Ce anume te inspiră?

Ambiția în numele naturii umane mă inspiră. Adică acei oameni care încearcă să facă lumea puțin mai bună. Sunt recunoscător că, prin munca mea, cunosc foarte mulți dintre acești oameni. Călătoresc mult.

Pun multe întrebări. Ascult foarte mult. Și apoi, din când în când, pot conecta niște puncte care, de cele mai multe ori, sunt culese din locuri foarte diferite. Pe scurt, încerc să detectez modele.

Citește și Agnès Martin-Lugand – Psihologul care scrie bestsellere și bea cafea

Meik, crezi că hygge este ceva ce poate fi exportat în alte țări, precum România? Și dacă răspunsul e afirmativ, cum ne putem crea, concret, propriile spații și momente hygge?

Să știi că primesc scrisori amabile de la cititori din întreaga lume, care se bucură acum de hygge, așa că hygge este, cu siguranță, ceva ce oamenii pot adopta indiferent de locul în care trăiesc.

În primul rând, și cel mai important în opinia mea, trebuie să începem să vorbim mai mult despre hygge. Limba pe care o vorbim ne modelează comportamentul, iar comportamentul ne formează fericirea. Așa că încurajez folosirea cât mai mult a cuvântului hygge.

De asemenea, ar fi o idee bună să vă concentrați asupra transformării casei pentru a o face mai hyggelig, prin:

1) Creați un hyggekrog – singurul lucru pe care trebuie să-l aibă fiecare casă este un hyggekrog, care se traduce aproximativ ca fiind „un colț“ sau un „cuib“. Este locul acela în care vă place să vă cuibăriți sub o pătură, cu o carte bună și o ceașcă de ceai.

2) Aduceți natura mai aproape – danezii simt nevoia să aducă, dacă s-ar putea, pădurea întreagă în casele lor. Orice bucată de natură pe care o puteți găsi este ideală: frunze, nuci, crengi, conifere, piei de animale, flori. Practic, trebuie să răspundeți la următoarea întrebare: cum ar decora o veveriță vikingă această cameră?

3) Gândiți „tactil“ – un interior hyggelig nu este doar despre cum arată lucrurile, ci la fel de mult este și despre cum se simt lucrurile. Lăsați-vă degetele să treacă peste o masă de lemn, să ridice o ceașcă aburindă din ceramică sau să atingă blana unui ren. Cu siguranță va fi o cu totul altă experiență dacă materialele ar fi oțel, sticlă sau plastic.

Notă

Hygge nu este o rețetă, ci mai degrabă o anumită ambianță, o trăire, un sentiment pe care-l construiești, iar autorul vorbește, în carte, pe rând, despre toate elementele pe care le-a identificat ca fiind piesele puzzle-ului hygge.

Pe 7 septembrie are loc și lansarea celei de-a doua cărți semnate de Meik Wiking, „The Little Book of Lykke: The Danish Search for the World‘s Happiest People“.

Citește și Lykke- cea mai căutată comoară

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii