Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

500 miliardari |
|

Hugo Bara Levente – 500 Miliardari Ediția 2011

Levente Bara.jpg
Nume: Hugo Bara Levente Avere: 13-14 milioane de euro Varsta: 35 de ani Resedinta: Alba Domeniu/Companie: Industria alimentară

Omul de afaceri din Alba vrea să ajungă în câțiva ani în topul producătorilor de condimente din Europa. Atuurile sale: dispune de cea mai mare fabrică de profil din sud-estul Europei și are un nume bun pe piață. După evoluția spectaculoasă a afacerilor din ultimii ani – cu creșteri cuprinse între 35 și 70% –, Hugo Bara Levente, patronul companiei Supremia Grup, a decis să-și extindă producția, motiv pentru care a și construit o nouă fabrică de condimente la Alba Iulia. Și nu este o investiție oarecare, ci cea mai mare fabrică de profil din sud-estul Europei, în care a investit aproximativ nouă milioane de euro, din care două milioane de euro reprezintă fonduri europene nerambursabile.

Ambițios cum îl știm, Bara și-a fixat și obiective pe măsură: vrea ca până în 2015 să intre în top zece producători din Europa, după ce în prezent are o cotă de circa 25% pe piața locală pe segmentul industrial. Omul de afaceri mizează în continuare pe piața internă, unde vrea să-și extindă portofoliul prin prestarea de servicii pentru companiile multinaționale, dar își face planuri și pentru export. De altfel, este prezent deja pe piețe importante, cum sunt cele din Germania sau Danemarca, ceea ce îl face încrezător cu privire la cucerirea de noi clienți din străinătate.

Bara nu este doar furnizor de condimente, ci și de rețete – o veche pasiune a lui. Recunoaște că a fost dintotdeauna fascinat de industria cărnii. Își amintește cu nostalgie de vremea studenției – este absolvent de industrie alimentară la Cluj –, când era dispus să muncească chiar pe gratis în fabrică, numai să învețe meserie. La puțin timp după facultate, și-a văzut visul cu ochii. Și-a înființat un business și s-a apucat să facă rețete pe cont propriu. Iar pasiunea pentru industria cărnii a început să-i aducă bani în timp. Anul trecut, Supremia Grup a înregistrat o cifră de afaceri de 24 de milioane de euro – cele mai mari venituri provin din industria cărnii – şi o marjă de profit de 7%. Pentru anul în curs, estimările prevăd o creștere de circa 25% a afacerilor și o rată de profit de peste 5%, în contextul investiției în noua fabrică, dar și a fluctuației prețurilor la materia primă. Spre exemplu, la piper prețurile s-au dublat în ultima vreme, din cauza stocurilor create de speculatori.

Dacă în prezent are o cotă de piață de aproximativ 25% pe segmentul industrial, Bara speră ca în perioada următoare să mai câștige câteva procente de la concurență și să-şi consolideze poziţia de lider. Mai ales că în acest moment și-a mărit capacitatea de producție de la 20 de tone pe zi, cât avea vechea unitate, la 60 de tone pe zi. Speră să găsească și noi clienți, nu doar în țările din jur, ci și în țările vestice, pentru a putea lucra la maximum, pentru că, în prezent, noua fabrică funcționează la 60% din capacitate. Nu-și face probleme că nu o să-și mărească portofoliul de clienți. Știe și cum să-i atragă: prin participarea la târguri importante de profil, dar și prin respectarea unor standarde înalte de calitate. Pentru că și în această industrie, ca și în multe altele, contează foarte mult renumele de care te bucuri. În plus, trebuie să ai și oarecare fler, mai ales când ai pe mână o afacere care depinde mult de cotațiile materiilor prime pe bursă. Nu în ultimul rând, trebuie să ai și cash ca să îți permiți să faci tranzacțiile la momentul oportun. Iar până acum Bara spune că s-a descurcat bine.

Omul de afaceri pare mai degrabă deranjat de faptul că este nevoit să importe produsele de care are nevoie de peste tot – de la morcovi uscaţi şi fasole din China, pătrunjel uscat din Egipt, până la ţelină cuburi din Polonia sau coriandru şi cimbru din Bulgaria – pentru că în România nu prea le găsește. Iar dacă identifică furnizori, problema este că de multe ori marfa acestora este foarte murdară, proastă şi scumpă. Acesta este și motivul pentru care se gândește să încheie contracte cu asociaţii de mici agricultori, pe care să-i ajute cu utilajele necesare pentru spălarea sau ambalarea produselor, iar ei să-i furnizeze în schimb marfa.

În ce privește vechea unitate de producție, Bara i-a găsit și ei o utilizare – va fi folosită pentru procesarea materiilor prime agricole. Cu tenacitatea de care a dat dovadă până acum, nu o să mai mire pe nimeni dacă obiectivele ambiţioase anunţate de Bara vor fi duse la bun sfârşit.

Vezi care era averea lui Hugo Bara Levente în 2010

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii