FacebookTwitterLinkedIn

Ansamblul deținut de omul de afaceri Liviu Tudor, cel mai mare proprietar român de spații office moderne, cu un portofoliu de 150.000 de metri pătrați distribuit în Novo Park și West Gate, este ocupat în proporție de 99%. Mai mult, toți chiriașii actuali și-au prelungit contractele, în majoritate pe o perioadă de cinci ani.

Cea mai importantă tranzacție, atât din perspectiva suprafeței (26.000 de metri pătrați), cât și din cea a duratei (zece ani), este fără doar și poate prelungirea de către HP a contractului de închiriere în Novo Park. În total, la o chirie medie a zonei de 13 euro, fără a pune la socoteală service charge-ul (cheltuieli de întreținere) și costul parcării, HP va plăti în următorii zece ani aproximativ 40 de milioane de euro.

GALERIE FOTO: Ansamblul office Novo Park

Tranzacția, cea mai mare de anul acesta și una dintre cele mai mari din istoria imobiliarului românesc pe segmentul închirierilor de spații office, este cu atât mai spectaculoasă cât a fost discutată între proprietar și chiriaș în mod direct, fără a apela la agenții de consultanță imobiliară. Acestea din urmă, în paranteză fie spus, au ”vânat” pe parcursul întregului an compania HP pentru a o reloca, în condițiile în care contractul în Novo Park expira anul viitor.  

Liviu Tudor crede că decizia HP de a rămâne în ansamblul său de birouri este o urmare directă a strategiei de ”îmbunătățire permanentă   ” a clădirilor, din punct de vedere tehnic – prin menținerea ”la zi” a echipamentelor –, dar și a infrastucturii aferente și a arhitecturii.

„Negocierile și eforturile pentru prelungirea unui contract de închiriere încep încă din prima  zi de la mutarea companiei într-un parc de birouri. Investim permanent în spații, instalații și infrastructură, astfel încât clădirile noastre să țină pasul cu vremurile și să nu îmbătrânească niciodată. Această filosofie de business s-a dovedit a fi una de succes, având în vedere gradul de ocupare al proprietăților Genesis Development”, a declarat Liviu Tudor, președintele Genesis Development, companie prin care deține atât Novo Park, cât și West Gate, ansamblu office situat în vestul Capitalei.

Garanti Bank, încă 5 ani în Novo Park

Un exemplu în acest sens este investiția de 800.000 de euro făcută anul acesta în crearea de noi facilități, lucrări de infrastructură și peisagistică în cadrul proiectului Novo Park, amplasat în nordul Capitalei, în imediata vecinătate a stației de metrou Pipera. Din această sumă, compania a investit 300.000 de euro în amenajarea unei cantine cu o suprafață de 530 de metri pătrați și o capacitate de 200 de persoane, la care se adaugă o terasă în aer liber, care poate găzdui 40-50 de persoane. Cantina Pranzo, amplasată la parterul clădirii G, a fost livrată la cheie, complet mobilată și utilată, operatorului Expert Service Supply. Pe lângă amenajarea cantinei, Genesis Development a investit 500.000 de euro în lucrările de infrastructură care au fost efectuate în zona clădirii G, din strada Fabrica de Glucoză și în lucrări de peisagistică ce au presupus plantarea a peste 300 de arbuști foioși. Lucrările de infrastructură au avut ca scop amenajarea drumurilor de acces din Fabrica de Glucoză, a unei parcări supraterane cu 70 de locuri, a unei fântâni arteziene și a trotuarelor din aceeași zonă.

Parcul de afaceri Novo Park este format din șapte clădiri de birouri, cu o suprafață de aproximativ 75.000 mp închiriabili și cuprinde 1.100 de locuri de parcare.  Printre chiriașii Novo Park se numără: Hewlett-Packard (HP), Procter & Gamble (P&G), Mondelez România (cunoscută anterior sub denumirea de Kraft Foods), Grupul Garanti România, Ringier, Sodexo, Infineon Technologies, Yokagawa, Luxoft și UniCredit Business Integrated Solutions.

În acest an, Novo Park și West Gate, proiect dezvoltat de Genesis Development în cartierul Militari, au obținut certificarea BREEAM Very Good.Investiția în fiecare dintre clădiri s-a situat între 15 și 20 de milioane de euro, la care s-au adăugat investițiile ulterioare pentru a obține certificarea BREEAM, cuprinse între 1,5 și 3 milioane de euro per clădire.