FacebookTwitterLinkedIn

A rămas polarizarea, dar într-o nouă sferă: aceea a alegerii tehnologiei inovatoare care te ajută să obţii rezultate comparabile cu cele ale chirurgiei estetice, dar prin tratamente neinvazive. Iar dacă vorbim despre slăbire și remodelare corporală, cei doi poli sunt, astăzi, cald și rece: radiofrecvenţă și crioterapie.

Lipoabsorbţie neinvazivă

Cererea pentru tratamente de remodelare corporală a crescut rapid în ultimii ani, la fel și preferinţa pentru o abordare neinvazivă, generând inovaţii tehnologice care pot înlocui cu succes o serie de proceduri chirurgicale. Conform Societăţii Internaţionale de Chirurgie Plastică și Estetică (ISAPS), în anul 2016, din totalul celor care au dorit să își remodeleze zona abdominală, aproape 25% au ales soluţii neinvazive.

Este un număr impresionant dacă ne gândim că în urmă cu doar patru ani numărul terapiilor neinvazive pentru remodelare nici nu se regăsea în statistici, în timp ce numărul operaţiilor de liposucţie era la nivelul de 1,6 milioane. În acești patru ani, numărul intervenţiilor chirurgicale de liposucţie a scăzut cu 10%.

În domeniul slăbirii și „sculptării“ corpului la care visăm, procedurile nechirurgicale au la bază tehnologii care induc micșorarea stratului adipos, apoptoza (moartea controlată) sau necroza celulelor adipoase, folosind surse variate de energie: laser, radiofrecvenţă, unde acustice sau crioterapie.

Diferenţele, dincolo de modul de funcţionare, se văd în rezultate, timp de tratament, confort, nivel de durere și, dacă este cazul, efecte secundare. Acestea sunt și criteriile care au dus la departajarea radiofrecvenţei și criolipolizei, poziţionându-le ca fiind cele mai sigure și eficiente proceduri. Pentru fiecare din cele două direcţii, o serie de aparate promit rezultate spectaculoase, care se văd mai mult într-o scădere în centimetri decât în greutate.

Cum funcţionează? Numărul celulelor adipoase rămâne constant în viaţa adultă. Când ne îngrășăm, ele doar cresc în volum, iar când slăbim, volumul lor se micșorează. Atunci când sunt distruse prin încălzire sau îngheţare, cu ajutorul tratamentelor de remodelare, acestea sunt eliminate prin sistemul limfatic și nu se mai regenerează. Acest principiu stă la baza ambelor metode de tratament.

La nivel global, tehnologia de referinţă pentru criolipoliză este CoolSculpting, lansată în anul 2009, și este comparată în numeroase studii clinice cu tehnologia premiată BTL Vanquish ME, lansată în 2015, ce folosește puterea radiofrecvenţei. Cele două aparate sunt aprobate de FDA (The Food and Drug Administration din SUA) pentru reducerea permanentă a stratului adipos.

Sistemul CoolSculpting generează energie (frig) în aplicatorul manual, transferând-o în stratul de grăsime subcutanată prin contact direct cu pielea. În cazul tehnologiei inovatoare BTL Vanquish Me, radiofrecvenţa generată este absorbită selectiv și transformată în căldură în interiorul ţesutului adipos, iar faptul că tratamentul se realizează fără contact direct cu corpul este o premieră în domeniul esteticii corporale.

CoolSculpting este indicat pentru reducerea în centimetri în zona abdomenului, coapselor, braţelor și spatelui. Este însă nevoie ca stratul de grăsime să fie destul de mare încât să poate fi cuprins de sistemul vacuum al aplicatorului. În practică, suprafaţa pe care o poate trata într-o sesiune este aproximativ de mărimea a unei cărţi poștale, fiind necesare mai multe aplicări pentru acoperirea unei zone mai extinse, precum abdomenul. Din acest motiv, există riscul ca rezultatele să fie neuniforme, cu urme vizibile de demarcaţie, atunci când tratamentul este aplicat unei persoane cu un indice de masă corporală mai mare.

Tehnologia BTL Vanquish ME a venit cu un design revoluţionar, ce corectează și aceste două „puncte slabe“ ale CoolSculpting-ului. Cele două aplicatoare Vanquish, unul pentru întreaga zonă abdominală și un altul pentru coapse, au suprafaţă mare și sunt poziţionate în timpul tratamentului la o distanţă de un centimetru de piele, astfel încât rezultatele sunt uniforme și oricine poate beneficia de ele, indiferent de indicele de masă corporală.

Citește și Epilare definitivă: Tendință sau soluție

Dacă ai o greutate normală și ai doar o problemă de grăsime localizată, acele zone în care stratul de grăsime rezistă chiar și celor mai intense antrenamente fizice și dietei stricte, tratamentul de remodelare corporală BTL Vanquish Me este soluţia care te poate aduce la a fi în formă, la a fi în forma perfectă. Funcţionează bine și  pentru cei care au probleme reale cu greutatea și au nevoie de o motivaţie în plus pentru a face o schimbare în viaţa lor.

Potenţiale efecte negative ale criolipolizei sunt o senzaţie de amorţire a zonei tratate, apariţia de vânătăi sau durere, uneori prelungită, dar și, în cazuri rare, creșterea paradoxală a ţesutului adipos. Tratamentul Vanquish Me înregistrează mai puţine posibile efecte adverse, limitate la înroșirea de scurtă durată a zonei tratate sau, în cazuri rare, apariţia de scurtă durată a unor inflamaţii ale ţesutului adipos ce dispar cu ajutorul masajului și a unui antiinflamator.

Oameni reali, rezultate reale. Suntem cu toţii diferiţi, corpul nostru este unic, avem un stil de viaţă individual, dar și o imagine proprie despre cum arată corpul nostru perfect și când ne simţim cel mai bine în pielea noastră. Ce avem însă în comun în ritmul alert al vieţii moderne este că ne dorim rezultate reale, într-un timp scurt.

Tehnologia modernă în domeniul esteticii corporale reușește să răspundă eficient nevoilor noastre. Cu ajutorul ei putem obţine rezultate vizibile în doar câteva sesiuni de tratament, programate chiar în pauza de prânz, pentru că nu este necesară o perioadă de recuperare. În funcţie de tehnologie, numărul de ședinţe necesare variază, durata unei ședinte poate fi între una-două ore.

De exemplu, cu aparatul Vanquish Me poţi pierde până la 10 centimetri în maximum șase ședinţe de tratament, programate pe parcursul unei luni. În cazul tuturor metodelor neinvazive de lipoabsorbţie, este recomandat să beneficiezi de consultanţă de nutriţie odată cu tratamentul, pentru a îmbunătăţi efectul acestuia. Rezultatele finale se văd la aproximativ o lună după ultima ședinţă dintr-un protocol complet și se menţin cu un stil de viaţă echilibrat.

Evident, primul pas într-un astfel de tratament constă în programarea unei ședinţe de evaluare pentru a stabili ce tehnologii sau combinaţii de tratamente sunt cele mai potrivite pentru obţinerea rezultatelor dorite. În acest domeniu, ca și în viaţă, ar trebui să luăm în considerare spusele lui Confucius „Când este evident că obiectivele nu pot fi atinse, nu ajusta obiectivul, ajustează pașii de acţiune“.