FacebookTwitterLinkedIn

La toate acestea adăugăm și faptul că multe companii care redirecționau o parte din profitul lor spre a sprijini acești pacienți, fiind afectate financiar de efectele pandemiei, au decis să amâne o perioadă de timp acest tip de donații.

În acest context, HOSPICE Casa Speranței demarează campania #facemloc și pentru ei.

„Pentru că spitalele sunt în criză acum, mulți pacienți cronici au fost trimiși acasă. În același timp, mediul ONG, care depinde de sponsorizări și donații, este în pericol, pentru că economia este grav afectată de pandemie, dar și pentru că toate donațiile merg către cei care lupta cu COVID-19. Au existat luni, la HOSPICE, în care sponsorizările au scăzut cu până la 90%. Îi rugăm pe reprezentanții companiilor să facă loc și pentru ei, pentru pacienții oncologici. Până la finalul anului, companiile pot să utilizeze facilitatea fiscală care permite direcționarea până la 20% a impozitului pe profit/venit datorat statului către fundația HOSPICE Casa Speranței. Procedura nu presupune costuri suplimentare pentru companii, conform legislației în vigoare, se completează un contract de sponsorizare și, astfel, taxele care ajungeau oricum la stat au acum o destinație concretă: ajutor și îngrijire pentru bolnavii de cancer. Detalii pe https://www.hospice.ro/20hospice/”, se arată într-un comunicat remis la redacție de către reprezentanții organizației non-profit.

Conform statisticilor de profil, pentru bolnavii oncologici, nivelul total al spitalizărilor la nivel național s-a prăbușit dramatic în pandemie, cu aproape 50% mai puțin față de aceeași perioadă a anului trecut. Motiv pentru care cei de la HOSPICE Casa Speranței au decis ca în această perioadă să țină deschise cele două unități spitalicești pe care le dețin în București și Brașov.

„Spitalele HOSPICE au rămas deschise, la fel ca în ultimii 28 de ani, 24/24, iar medicii, asistentele și întreg personalul clinic de la HOSPICE au fost și sunt alături de pacienții care nu mai au alternative. În primele nouă luni ale anului, am avut în îngrijire 4.000  de pacienți. Echipele noastre medicale au făcut 4.371 de vizite la domiciliu, 2,268 de consulații în ambulatoriu și încă 8.865 de consultații la distanță, terapeuții noștri au fost alături de pacienți cu 1.933 de sedințe de consiliere psihologică, iar asistenții sociali au făcut 3.360 de intervenții. Însumat, pentru toți pacienții HOSPICE din cele două spitale din București și Brașov, au fost 7.583 de zile de spitalizare”, se arată în comunicatul de presă.

Însă, reprezentanții organizației solicită sprijinul societății civile, dar și al companiilor pentru a putea continua aceste acțiuni de binefacere: „700 de lei, de exemplu, asigură o zi de internare pentru un pacient incurabil. 130 de lei înseamnă o intervenție în policlinica HOSPICE.  Sau 225 de lei acoperă costul unei vizite la domiciliu a echipei HOSPICE. Medic, asistentă, terapeut, asistent social merg acasă și oferă unui pacient toată îngrijirea de care are nevoie în cel mai greu moment al vieții sale. Poți dona orice sumă, iar gestul tău va face cu adevărat diferența pentru un pacient care trece prin cel mai greu moment al vieții sale.  Oricât de mică ar fi, orice donație este importantă și se poate realizat accesând https://www.hospice.ro/doneaza/ sau prin trimiterea unui SMS la 8864 cu textul TIMP (4 euro pe lună).”

La rândul său, Mirela Nemțanu, director executiv HOSPICE Casa Speranței a ținut să precizeze că toate aceste tratamente și terapii sunt oferite de către fundație gratuit pacienților: „ toate serviciile pe care le oferim pacienților și familiilor lor – fie că vorbim de internare în cele două spitale ale fundației, de îngijire la domiciliu, de consultații în ambulatoriu sau de diversele tratamente și terapii – sunt complet gratuite pentru pacienții noștri. Ca să acoperim aceste cheltuieli (și vorbim de medicamente, de tratamente și proceduri costisitoare) ne bazăm pe sprijinul și implicarea comunității, pentru că singuri nu reușim să ajutăm acolo unde e cea mai mare nevoie. De aceea, ne adresăm tuturor celor care ne pot sprijini ca să reușim să îi ajutăm pe pacienții noștri: vă rugăm, haideți să facem loc și pentru ei!”

HOSPICE Casa Speranței este o organizație non-profit înființată în 1992 la Brașov, ce a introdus conceptul de îngrijire paliativă în România și este cea mai mare fundație din țară care oferă gratuit servicii specializate gratuite de acest tip.

Organizația are două spitale cu servicii integrate, în Brașov și București, echipe mobile în patru orașe – București, Brașov, Făgăraș și Zărnești, șase sedii destinate oferirii de îngrijire paliativă și educație și peste 100 de paturi pentru internare și activități adiacente, destinate îngrijirii persoanelor diagnosticate cu boli incurabile.