FacebookTwitterLinkedIn

Horia Gustă, Director General SAI Certinvest

Oportunitatea pentru România

Horia Gustă: Henry Ford spunea că ”Eșecul este doar ocazia mai inteligentă de a începe din nou”. Bineînțeles, nu putem privi cu un optimism exagerat perioada următoare, ci mai degrabă cu prudență, pentru că deocamdată se fac multe speculații. Având în vedere că suntem într-o situație fără precedent, în care economia depinde de sănătatea noastră fizică, proiecțiile nu pot fi făcute pe termen lung, pentru că devieri pot apărea oricând. Dar situațiile critice ne forțează să ne împingem limitele și să descoperim astfel că dispunem de resurse despre care până acum nu știam că le avem și nu le valorificam. Așadar, mulți antreprenori au acum ocazia să își adapteze business-urile la această realitate, să le regândească sau să aibă în vedere business-uri noi.  Să ne gândim doar la faptul că poate o parte dintre companii vor adopta pentru un număr mare de angajați telemunca și vor aborda o mai mare deschidere spre digitalizare. Pe de altă parte, domenii precum turismul, industria petrolieră, transporturile, HORECA au suferit pierderi semnificative și redresarea va fi dificilă pentru că obieceiurile de viață rămân deocamdată schimbate.

Domenii ce trebuie reformate

Horia Gustă: Ar trebui să ne uităm la ce nu a funcționat în perioada stării de urgență, sau ce a funcționat deficitar. Cred că de aici trebuie să plecăm. În primul rând, trebuie evaluată și consolidată situația sistemului sanitar, care în această perioadă de criză a fost susținut de donațiile companiilor sau de donații personale. Clar acest lucru nu se poate perpetua la nesfârșit pentru că nu e normal să funcționeze așa. Apoi se poate vorbi despre degriongolada iscată în sistemul de învățământ odată cu trecerea acestuia în online. Mulți copii au fost și sunt defavorizați pentru că nu au acces la această pregătire din cauza lipsurilor materiale și a lipsei modernizării școlilor. Mi-e teamă că aici are loc un decalaj care va încuraja abandonul școlar.

Măsuri urgente pentru relansare

Horia Gustă: În primul rând, de acum înainte economia va trebui să fie mereu pregătită pentru cazul apariției unei alte crize; nu vom mai putea avea scuza că nu ne așteptam, că am fost luați prin surprindere. Prioritară ar trebui să fie securizarea unor domenii esențiale – alimente, echipamente medicale (inclusiv medicamente), gaze – prin asigurarea unor producții interne, astfel încât să avem acces imediat și pe o perioada semnificativă.

Este greu de presupus că va există o relaxare fiscală pentru că statul nu își mai poate permite așa ceva, dar probabil că ar trebui să manifeste clemență sau să încurajeze și să susțină relansarea celor mai afectate domenii, pentru a reface lanțul economic.

Susținerea în continuare a IMM-urilor ar trebui de asemenea să fie o preocupare constantă a guvernanților, pentru că menținerea în activitate a anagajaților va ajuta la creșterea consumului și la plata impozitelor/taxelor. Recesiunea înregistrată la nivel european va avea efecte greu de anticipat în România, mai ales pe fondul deficitului bugetar înregistrat și înainte de pandemie.

Nu în ultimul rând, Guvernul trebuie să ia în calcul la modul foarte serios și să adopte măsurile necesare pentru că agențiile de rating să nu retrogradeze România la statutul de „junk”.

Revenirea domeniului

Horia Gustă: Domeniul fondurilor de investiții – se bazează foarte mult pe încrederea acordată de către investitori managerilor de fonduri. Unii investitori au fost cuprinși de panică – sentiment perfect justificat de această pandemie – și au luat hotărâri pripite, dominați fiind de emoții negative.

Cred că o comunicare constantă și transparentă îi va ajută să înțeleagă mai bine evoluția investițiilor din ultimele 3 luni și să continue strategiile urmărite. Paradoxal, criza reprezintă un bun moment ca să privim cu mai multă atenție către veniturile și economiile noastre. Cu cât populația va fi informată mai bine, cu atât va înțelege mai mult că trebuie să economisească pentru a putea suporta mai ușor perioadele în care apar “lebede negre“.

Trebuie luat în calcul că economisirea și prin fondurile de investiții – reprezintă un gest de responsabilitate pe care fiecare trebuie să și-l asume, în detrimentul așteptărilor de la statul român a unor ajutoare de genul șomajului tehnic.

Sigur că în această perioadă numărul investitorilor în fondurile de investiții s-a diminuat, ca ecou al acestei pandemii, însă sunt convins că de acum înainte vom fi mai responsabili cu economiile noastre și vom construi soluții individuale personalizate, care să plaseze banii în locurile care vor beneficia de oportunitățile viitoare.