Cautare
, Contributor

500 miliardari |
|

Horia Ciorcilă

Horia-Ciorcila-Banca-Transilvania.jpg
Avere: 75 milioane de euro Vârstă: 47 de ani Reşedinţă: Cluj Domenii: Bancar, piaţă de capital, imobiliar, construcţii, edituri

Niciodată să nu spui „mai rău nu se poate“. Pe acest principiu a funcţionat Horia Ciorcilă, cu cel mai important business al său, Banca Transilvania (este acţionar şi preşedinte). Preşedintele BT a fost pus sub acuzare de către procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) pentru manipularea pieţei de capital şi utilizarea de informaţii privilegi-ate în tranzacţiile realizate pe bursă cu acţiunile TLV. Ciorcilă a considerat acuzaţiile nefondate şi a spus că aşteaptă rezultatele anchetei care îi vor da dreptate. Cu toate acestea, capitalizarea Băncii Transilvania a crescut uşor faţă de august 2009, de la 355 milioane de euro la 372 milioane de euro în 2010. Cei 5% ai lui Ciorcilă ar însemna astfel 18,6 milioane de euro.

Situaţia creată în contextul cercetării DIICOT i-au adus lui Ciorcilă mai mult decât prejudicii de imagine. A fost nevoit să-şi depună o demisie de onoare din funcţia de membru al Consiliului de Administraţie al SIF Banat-Crişana (SIF1), după ce arbitrul pieţei de capital a obligat conducerea societăţii să convoace AGA pentru a analiza menţinerea în CA a lui Ciorcilă (şi a lui Silaghi, fost preşedinte BT, acuzat şi el de DIICOT). Pe lângă calitatea de bancher, Ciorcilă mai este şi constructor. El este acţionar la Omniconstruct (deţine 37,9% din acţiuni), ACI Cluj (membră a unui grup mai mare de firme ACI, cu acţionariat tip listă) şi Tehnofrig Imobiliare – companii de dezvoltare imobiliară şi construcţii.

La începutul verii 2010, compania Tehnofrig Imobilare a vândut un teren de 3,7 hectare către retailerul de bricolaj Dedeman, care intenţionează să construiască pe acest teren primul magazin din Cluj-Napoca. Ciorcilă şi ceilalţi acţionari ai companiei au încasat minimum 3,7 milioane de euro din această tranzacţie. ACI Cluj, o altă firmă la care omul de afaceri din Cluj este acţionar şi membru în consiliul de administraţie, este una din firmele câştigătoare a licitaţiei de construire a stadionului naţional „Moina“ din Cluj. În primăvară compania a mai câştigat un contract în valoare de peste 4,5 milioane de euro de construire a unui bazin de polo în localitatea Miercurea-Ciuc.

Horia Ciorcilă are doi copii, Patrick şi Carla.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii