Cautare
, Contributor

I'm a News Editor at Forbes Romania, with a focus on covering food industry, health industry, agriculture, tourism, FMCG and HoReCa. Have any news tip? Drop me an email at laura.cioba@forbes.ro

Afaceri |
|

HoReCa, apel către Executiv: „Măsurile de relaxare lasă loc de presupuneri și speranțe mai mult decât de certitudini. Vrem un plan concret de revenire”

Federația Patronatelor din Industria Ospitalității (FIO) transmite Guvernului României că măsurile de relaxare, așa cum au fost prezentate în ultimele zile, lasă loc doar de presupuneri și speranțe mai mult decât de certitudini, context în care membrii Federației solicită deconectarea HoReCa de la rata incidenței de orice fel de la 1 iunie 2021.
Bankruptcy.,Restaurant,Owner,Overwhelmed,By,Finance,Problems.,Plate,Closed,Symbolizes

Potrivit reprezentanților Federației, în ultima perioadă acest sector a ajuns să funcționeze mai mult din inerție și nicidecum pe baza unor prognoze clare sau a unui ajutor financiar constant și stabil.

De-a lungul acestor luni, industriei ospitalității i-au fost promise ajutoare financiare eficiente – așa cum s-a întâmplat și în multe din țările europene – și măsuri cu o direcție clară.

Însă, potrivit antreprenorilor din HoReCa, niciuna din aceste așteptări nu a fost îndeplinită. „Ajutoarele financiare au fost inconstante și târzii, planul concret de relaxare nu există. Predictibilitatea a lipsit cu desăvârșire, lipsindu-ne de cea mai importantă piesă de care ai nevoie în afaceri: minima stabilitate”, susțin membrii Federația Patronatelor din Industria Ospitalității (FIO).

 Totodată, aceștia semnalează și faptul că au ajuns, astfel, să fie hărțuiți de bănci, controale, aflându-se în postura de a nu-și mai putea plăti furnizorii.

„Condițiile puse, atât public cât și la întâlnirile noastre directe, un prag de 5 milioane de vaccinați pentru un plan de relaxare ambiguu, duc mai degrabă spre situația în care, dacă pragul nu este atins la 1 iunie, cei vaccinați sunt pedepsiți laolaltă cu cei nevaccinați”, se mai arată în comunicatul Federaţiei Patronale a Industriei Ospitalităţii.

Astfel, Federația Patronatelor din Industria Ospitalității consideră că a venit momentul ca Guvernul să deschidă o ușă largă acestei industrii, ajunsă aproape în pragul falimentului, și să lanseze un plan de redresare, cu termene clare. „Federația Patronatelor din Industria Ospitalității solicită reducerea cu cel puțin 50% a tuturor taxelor și impozitelor locale pentru anul 2021 și 2022 și reducerea TVA pentru livrarea preparatelor alimentare, de la 9% la 5%, rambursarea rapidă a creanțelor reprezentând TVA, deblocarea Măsurii 2 și remedierea situației aferente Măsurii 3 și amânarea ratelor la credite precum și regândirea procesului de eșalonare a datoriilor provenite din taxe și impozite”, concluzionează membrii  FIO.

 

 

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii