FacebookTwitterLinkedIn

Criza provocată de pandemia de Covid-19 afectează întreaga economie, iar sectorul imobiliar nu este nici el ferit de efectele negative.

”Anul acesta a început promițător, cu mai multe cereri noi și tranzacții pe rol, unele moștenite încă de anul trecut, însă odată cu apariția pandemiei, am văzut o încetinire, iar mai apoi amânări, fiind reacții normale în astfel de situații. Dacă analizăm cifrele pieței de birouri din București, vedem că în T1 2020 s-au semnat 55.000 metri pătrați, comparativ cu 107.000 mp în aceeași perioadă a anului trecut. Încă o dată, aici analizăm toată piața de birouri din București, unde putem să observăm că tranzacțiile s-au înjumătățit. În primele trei luni ale anului în curs au avut loc 37 de tranzacții în total, pe piața de birouri din București, din care 25 au fost pentru suprafețe mai mici de 1.000 mp, ceea ce ne arată foarte clar că piața a încetinit din cauza pandemiei. Este normal să avem o încetinire a pieței de birouri, chiar asemănătoare cu 2009-2010, pentru că multe companii așteaptă să treacă puțin timp. Ne așteptăm la flexibilitate din partea proprietarilor de clădiri de birouri, mai ales pentru contractele care expiră în 12-24 de luni sau care au clădiri goale, aceștia sunt nevoiți să se adapteze la o nouă realitate care nu exista în urmă cu două luni. Vom asista la mai multe renegocieri pe piața de birouri, dar care se vor face pentru perioade limitate. Sfatul nostru pentru proprietari este să semneze contracte pentru perioade mai scurte, pentru a le rămâne oportunitatea de renegociere după revenire”, declară CEO-ul Knight Frank România.

În schimb, despre piața rezidențială nu se poate spune același lucru, subliniază reprezentantul Knight Frank. Dacă până aproape de mijlocul lunii martie lucrurile s-au mișcat într-un ritm normal, iar acum se simte o încetinire, piața rezidențială va continua să se dezvolte, pentru că foarte multe persoane vor dori să-și investească lichiditățile în ceva sigur.

”Sectorul rezidențial este cel care se va dezvolta în perioada următoare, constucțiile continuă și vom vedea și investiții strategice, în apartamente/case atât în orașe, cât și în afara orașelor sau chiar a țării. Cei care au acum lichidități, se vor gândi pe termen lung și în cazul unei noi pandemii sau a unei situații similare, și vor dori să aibă un spațiu sigur unde să nu se simtă închiși, ci unde să aibă natură, poate chiar o mică parte de producție agricolă proprie. Se vor căuta și vilele de la malul mării sau de la munte, de afară”, a afirmat Horațiu Florescu.

În ceea ce privește tranzacțiile, Horațiu Florescu susține că vor mai avea loc și tranzacții-surpriză, dar că vor exista amânări și anulări, în funcție de evoluția lucrurilor. Acesta adaugă că va fi un an difícil pentru proprietarii care vor să vândă terenuri, mai ales că în ultima perioadă prețurile erau la un nivel destul de ridicat.

”Vom vedea tranzacții de terenuri la prețuri mai mici sau mai puține, respectiv întârzieri, în funcție de lichiditățile proprietarilor. Pe de altă parte, există produse pe piață, din ce în ce mai bune, care au început să atragă foarte mult atenția investitorilor străini înainte de această perioadă. Rămâne să vedem cum evoluează starea de urgență și în funcție de asta vom putea evalua dacă ele ies spre vânzare în 2020 sau se amână pentru 2021”, afirmă Horațiu Florescu.

Totodată, CEO-ul Knight Frank susține că nu este de așteptat să apară foarte multe oportunități speculative, dacă ținem cont de gradul de îndatorare relativ scăzut al proprietarilor și de măsurile deja anunțate pentru susținerea sistemului bancar și al împrumutaților. Cel mai probabil, principalele oportunități vor fi de asociere în anumite proiecte care sunt într-un stadiu mai avansat, dar pentru care băncile nu vor mai fi dispuse să acorde finanțare (ex. proiecte în dezvoltare care nu au ajuns la gradul necesar de pre-închiriere/pre-vânzare dar care stau foarte bine în ceea ce privește conceptul, respectiv poziționarea – ex. proiecte mixte cu fluxuri de numerar mai greu de previzionat, dar în zone foarte bune).

”După ultima criză economică am fost parte din maturizarea acestei piețe, care a trecut de la investiții speculative, la stretegii de risc si analize amănunțite. Am o viziune optimistă și sper că perioada aceasta va potența direcția de creștere, în sensul de maturizare. Spre exemplu, nu preconizăm că vor fi fluctuații majore de prețuri, nici la chiriile de birouri și nici pe segmentul rezidențial”, adaugă Horațiu Florescu.