FacebookTwitterLinkedIn

Proiectul casei de arhitectură Zaha Hadid este o clădire de birouri care se va înălța pe 35 de etaje, iar terenul pe care va fi construită a costat 2,2 miliarde de lire sterline, adică peste 2,4 miliarde de euro. În prezent, spațiul este ocupat de o parcare supraetajată, care a fost achiziționată anul trecut de dezvoltatorul imobiliar Henderson Land Development pentru a construi turnul ce va avea peste 190 de metri înălțime. Compania, deținută de Lee Shau Kee, al doilea cel mai bogat om din Hong Kong, a cumpărat terenul în suprafață de doar 2.880 metri pătrați în cadrul unei licitații. Un calcul simplu ne arată că omul de afaceri a plătit nu mai puțin de 764.000 de lire pentru fiecare metru pătrat de teren.
Autoritățile din Hong Kong au eliberat în luna martie autorizația de construcție, dezvoltatorul precizând că noua clădire va fi prietenoasă cu mediul și va avea multiple funcționalități smart.
Blocul-turn va fi conectat cu împrejurimile printr-o serie de structuri suspendate, sub acestea urmând să fie amenajat un parc care va înconjura întregul complex într-o bogăție vegetală. Spectaculoasa fațadă a clădirii a fost astfel proiectată încât să facă față taifunurilor, fiind acoperită cu un sistem de panouri de sticlă din patru elemente dublu laminate, menit să asigure o izolarea termică și fonică optime. Sistemul hibrid de aerisire este controlat automat, lucru care permite ca birourile de pe fiecare nivel să fie ventilate natural.
Pentru că folosește inteligența artificială, sistemul de management al clădirii are capacitatea de a face estimări în privința numărului de persoane aflate în clădire, astfel încât să optimizeze consumul de energie, fapt care are ca rezultat o reducere a costurilor de întreținere cu până la 26%.
Vremea va fi monitorizată în timp real, prin două stații meteo, una amplasată la sol și una pe acoperiș, iar informațiile vor fi disponibile celor aflați în clădire. Nivelul de luminozitate va fi măsurat prin intermediul unor senzori care pot ajusta lumina artificială în funcție de cea naturală. Pentru a limita contactul direct cu suprafețele comune, sistemul smart de management al clădirii va permite o experiență contactless pentru vizitatori, aceștia folosindu-și propriile telefoane mobile pentru acces sau pentru utilizarea lifturilor.

Foto Zaha Hadid Architects